Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Policie šetří, kde se dá. I na pitvách

Policie šetří, kde se dá. I na pitvách
zdroj: tisková zpráva

Úspory se promítají do každodenní činnosti policie a téměř nic nezůstalo škrty nepoznamenáno. Přes absurdní zákazy větrání a zalévání se vážněji projevují omezené dojezdové vzdálenosti kvůli přísnějším limitům na benzín, ale i počet nařízených soudních pitev.

Počet soudně nařízených pitev ve většině krajů dramaticky poklesl, respektive velice pečlivě se žádosti o pitvy zvažují , navíc mnohde podléhají kontrole vysokých policejních funkcionářů.

Klesá to

Soudní pitvu mohou nařídit orgány činné v trestním řízení, nicméně ji také musí podle zákona zaplatit. Problém je v tom, že i když vyšetřující policista pitvu nařídí, jeho nadřízený má právo věc přehodnotit, soudní pitvu zamítne a navrhne pouze levnější zdravotní pitvu.

"Ano, často o tom rozhodují vedoucí odboru. Od července do poloviny března bylo v našem kraji nařízeno 70 soudních pitev," uvedla pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí policie Ústeckého kraje Šárka Poláčková. Co je však v současné době pro policii podstatné je, že zdravotní pitva je několikanásobně levnější oproti soudní.

Třicet pět tisíc za soudní pitvu

Ústavy soudního lékařství při fakultních i krajských nemocnicích si účtují až 35 tisíc korun za jednu vykonanou forenzní (soudní) pitvu. Kupříkladu Ústav soudního lékařství ve Vinohradské nemocnici provádí na 650 pitev ročně, ale počet žádostí klesá.

"Vyšetření se provádějí na kdeco. Máme histologickou, toxikologickou a sérologickou laboratoř, navíc provádíme vyšetření na přítomnost alkoholu v krvi řidičů pro celou Prahu, počet pitev ale klesá," vysvětluje ParlamentnímListům.cz přednosta ústavu Jiří Hladík.

Že je otázka okolo nařizování pitev velmi sledována, potvrzuje i krajský policejní ředitel Vysočiny Miloš Trojánek. „Od počátku nového roku velice bedlivě zvažujeme, v jakém případě pitvu nařídíme a v jakém už nikoli," uvedl Trojánek. Podle zjištění redakce celá problematika přešla do kompetencí jeho náměstka, který rozhoduje o tom, kdy pitvu nařídit a nikoli.

Za volantem

Soudní pitvy se však nařizují nejen při vraždách, ale i při úmrtích za volantem. "Je pravda, že ne vždy žádáme o soudní pitvu, která by prokázala drogu v těle zemřelého. Ale pokud se jedná o trestný čin, tam je to dáno zákonem. Děláme to jen tehdy, pakliže neznáme viníka nehody nebo když při nehodě zemře více lidí," vysvětluje ParlamentnímListům.cz šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Zdravotní pitva se v případě úmrtí nařizuje vždy a její cena se pohybuje okolo osmi tisíc korun, tedy čtyřikkrát méně než v případě soudní.

Krvaví manželé

Otázka nařizování soudních pitev se přehodnocovala před pěti lety, v době, kdy sérioví vrazi manželé Stodolovi přezdívaní „krvaví manželé" byli odsouzeni na doživotí za osm vražd. Okrádali staré lidi a jejich vraždy fingovali jako sebevraždy nebo nešťastné náhody.

Téměř ve všech případech se vycházelo z verze, že jde o sebevraždu nebo náhlé úmrtí, jak prokazovaly policií nařízené zdravotní pitvy. Všechny oběti totiž trpěly zdravotními problémy a samotný vražedný pár také místo činu upravoval tak, aby budil dojem sebevraždy. Nedostatky zdravotní pitvy odhalila teprve exhumace a soudní pitva provedená až o 1,5 roku později.