Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ostrý boj v pražské ODS: Primátor naděluje svým radním

Ostrý boj v pražské ODS: Primátor naděluje svým radním
zdroj: Mediafax

V pražské ODS se naplno rozhořel boj mezi skupinou kolem primátora Bohuslava Svobody a většinou občanských demokratů se šéfem regionálního sdružení Borisem Šťastným v čele. Tentokrát jde o dotace městským částem z rozpočtových rezerv.

Nyní se konkrétně projevuje tím, že primátor štědře „obdařil“ městské části, které jsou spojeny s jemu loajálními členy Rady HMP. Do Svobodova křídla patří všichni radní ODS, tedy Ivan Kabický, Josef Nosek, Aleksandra Udženija a lavírující Radek Lohynský, dále například zastupitel Jan Kalousek. Křídlo Šťastného má ale většinu zastupitelů ODS.

Půl z 450 milionů ODS, půl ČSSD 

O co jde? Pražský magistrát rozděluje jednotlivým městským částem z rozpočtových rezerv na školy, školky, hřiště a volnočasové aktivity zhruba 451 milionů korun. A až poněkud podezřele dostaly z podílu ODS mnohem více městské části, které jsou politicky propojeny se Svobodovými spojenci v radě.

Princip je takový, že ODS navrhuje alokaci poloviny částky a ČSSD té druhé. Z toho, co alokovala ODS, přesněji řečeno primátor a jeho rada, vyšly výrazně lépe primátorovy „spojenecké" městské části. ParlamentníListy.cz mají k dispozici, jak vypadá rozdělení financí.

Privilegované městské části radních ODS

Tak například Praha 2, kde jsou členy oblastního sdružení Bohuslav Svoboda i Aleksandra Udženija, obdržela z „ódésáckého podílu" 25 milionů, což je v přepočtu na jednoho obyvatele 508 korun. Praha 8, odkud je Josef Nosek, má podle návrhu dostat 28 milionů, tedy 471 korun na obyvatele.

Praha 9, v jejímž oblastním sdružení působí Ivan Kabický má obdržet 22 milionů s přepočtem dokonce 723 korun na obyvatele. A Praha 18, kde je Kabický členem místního sdružení, obdrží 13,5 milionu korun (785 korun na obyvatele). Místní sdružení Praha 18 Letňany totiž spadá pod oblastní sdružení ODS Praha 9. Lavírující Lohynský dostane pro svou MČ Praha 4 částku 21 milionů (189 korun na obyvatele).

Někdo má a někdo nemá

Oproti tomu třeba Praha 11 Dalibora Mlejnského nedostane z ódésáckého podílu nic. Praha 10, v níž působí Boris Šťastný či Tomáš Hrdlička dostala čtyři miliony (36 korun na obyvatele). Praha 7, kde je Rudolf Blažek obdrží 3,5 milionu (85 korun na obyvatele). Praha 6 starostky Marie Kousalíkové, kde je též ministr životního prostředí Tomáš Chalupa má dostat pouze 74 korun na obyvatele. 66 korun na jednoho obyvatele dostane Praha 13 Davida Vodrážky. Praha 15 Pavla Klegy má dostat 32 korun na obyvatele.

Výjimkou jsou Praha 16 Karla Hanzlíka z ODS s částkou 827 korun na obyvatele a Praha 19 Pavla Žďárského (ODS) s 1513 korunami na obyvatele. Dobře také dopadla Praha 3, kde je starostkou Vladislava Hujová z TOP 09 (454 korun na obyvatele), či Praha 22 se starostou Milanem Collerem z ODS (598 korun na obyvatele).

Podle primátora je rozdělení spravedlivé

O rozdělení financí by příští čvrtek mělo ještě hlasovat zastupitelstvo hlavního města Prahy. V ODS se proti postupu primátora vzedmul silný odpor. Proti jeho návrhu se postavily například oblastní rady ODS Praha 7, 10, 14 a 11. Silně proti je i Chalupova šestka. Kvůli těmto sporům se má sejít v pátek ve tři hodiny odpoledne regionální rada ODS.

„Jsem přesvědčen, že vše proběhlo, jak má, a že to bylo spravedlivé," řekl primátor Svoboda. Zdůraznil, že rada o rozdělení rezervy hlasovala jednomyslně. Problém vidí v tom, že město letos kvůli napjatému rozpočtu rozdělovalo pouze půl miliardy korun, zatímco loni to byla miliarda. Dodal, že informace o setkání regionální rady nedostal. Rozhodnutí o rozpočtové rezervě ale podle něj patří do pravomoci radních a primátora.

Koaliční krize

Situaci neuklidňuje ani koaliční krize na magistrátě. Již zanedlouho vyprší termín smírčího řízení a pak může být vypovězena koaliční smlouva. Ve čtvrtek mělo být jednání, to ale Svoboda zrušil.

Spor je o křeslo radního, které mělo původně připadnout TOP 09 a které chce ČSSD. Primátor měl slíbit ČSSD, že v případě, kdy místo radního neobsadí Topka, připadne ČSSD. Primátor ho ale sociální demokracii nechce dát. Kompromisní varianta se kterou souhlasí i ČSSD byla, že by v radě zasedli Petr Hulínský z ČSSD a Boris Šťastný z ODS. S tím ale nesouhlasí primátor. Neoficiálně s tím, že to mají být „Hrdličkovi lidé".