Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nečas: Pospíšil neskončil kvůli Bradáčové, je to nesmysl

Nečas: Pospíšil neskončil kvůli Bradáčové, je to nesmysl
Petr Nečas | zdroj: Profimedia

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) obviněný v kauze trafik pro exposlance občanské demokracie nyní čelí dalšímu podezření. Vyšetřovatelé tvrdí, že za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila stál kmotr Ivo Rittig. Podle Nečase jsou to ale hlouposti a evidentní manipulace. Pospíšila měl ovšem odvolat už dávno, jak řekl v rozhovoru pro časopis Týden.

Podle detektivů měl za odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve skutečnosti stát lobbista Ivo Rittig, který se prý obával nástupu Lenky Bradáčové do čela pražského vrchního státního zastupitelství. Přesvědčit měla Nečase jeho tehdejší šéfka kabinetu a také přítelkyně Jana Nagyová (dnes Nečasová). Expremiér to ale popírá.

"To jsou úplné hlouposti. Já jsem to vysvětloval mnohokrát. Jiří Pospíšil byl manažersky nezpůsobilý zvládnout ministerstvo. Jeho požadavky na další a další peníze, když ostatní resorty škrtaly, byly pro mě jako pro premiéra naprosto nepřijatelné," tvrdí Nečas.

"Z dnešního vývoje, kdy vidím, jak bezpáteřně se zachoval po posledním kongresu ODS, kdy neunesl tíhu porážky, tak lituji, že jsem ho neodvolal mnohem dříve," dodal expremiér v rozhovoru pro Týden.

Celou tuto konstrukci podle Nečase zcela vyvrací fakt, že Lenka Bradáčová byla na post vrchní státní zástupkyně jmenována novým ministrem i po Pospíšilovu odchodu.

Evidentní manipulace. Tak Nečas označuje jednání detektivů

Policie však tvrdí, že se o těchto věcech měla Nečasova současná žena dohadovat s Rittigem a bývalým náměstkem pražského vrchního státního zástupce Liborem Grygárkem, který měl blízko k dalšímu lobbistovi Romanu Janouškovi. Detektivové prý ale postupují účelově.

"Mou paní používá policie jako jakýsi svorník. Ten má držet pohromadě takzvanou kauzu politických trafik, údajné zneužívání vojenské rozvědky i klientelistické praktiky zmiňovaných lidí. Ať policie řekne, kolik je v odposleších mé ženy zaznamenáno telefonátů s Romanem Janouškem, kterého dva roky před svým zatčením neviděla," vyzývá Nečas.

"Kolik je zaznamenáno telefonátů s panem Rittigem, kterého neviděla před zatčením půl roku? Kolik je v odposleších nahráno hovorů s panem Tomanem, jehož v životě neviděla? Kolik je tam telefonátů s panem Grygárkem, kterého viděla dvakrát třikrát v životě? To jsou evidentní manipulace," tvrdí politik.

Žádné dárky nebyly

Podle policie měla Nagyová dostávat coby vrchní ředitelka kabinetu za sjednávání schůzek s premiérem Nečasem hodnotné dárky, především šperky nebo kabelky. I to ale Nečas popírá. "Je to naprostý nesmysl a lež. Smyšlená historka. Je asi stejně pravdivá jako spojování mé ženy se zabavenými 150 miliony korun nebo s vyšetřováním pana Grygárka ve věci švýcarského konta pana Janouška. Tedy spojitost naprosto nulová. S mojí paní to nemá nic společného," hájí svou manželku expremiér.

Podle Nečasovi dostupných informací patřily zabavené miliony podle spisu nějakému Janouškovu známému či spolupracovníkovi. "To jsou mimochodem lidé, které vůbec neznáme. Já viděl pana Janouška dvakrát v životě. Dočetl jsem se také, že pan Janoušek a Tamara Kotvalová (bývalá žena ministra Petra Bendla, pozn. red.) měli ovlivňovat zakázku na Temelín. Jestli tohle někdo myslí vážně, tak je zralý na psychiatra," uzavřel rozhovor pro Týden expremiér Petr Nečas.

Zdroje: