Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Janeček přivezl vlny pozitivní evoluce i do Karlových Varů

Janeček přivezl vlny pozitivní evoluce i do Karlových Varů
Karel Janeček ve Varech | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí devátou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byly v úterý 13. listopadu 2012 Karlovy Vary. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala v Malém sále Hotelu Thermal.

Moderátorka Iva Kubelková se svěřuje 250 návštěvníkům se svými dojmy z krajských měst, která už tým Pozitivní evoluce navštívil: možná opravdu přichází doba, kdy lidé budou opouštět materiální hodnoty a budou se vracet k hodnotám jako láska a harmonie.

Karel Janeček vysvětluje svůj obvyklý program v každém krajském městě: přednáška a diskuse na univerzitě, oběd s podnikateli, odpoledne neformální tisková konference s regionálními novináři, večer setkání s širokou veřejností. Milan Šteindler prozrazuje, že největšími hodnotami jsou pro něho gauč a televize. Houslista, skladatel a zpěvák Karel Holas míní, že pozitivní je, když na nás nespadne nebe. Tajemník Karla Janečka Tomáš Marada bez uzardění přiznává, že dává přednost Albertu Einsteinovi před Karlem Janečkem.  

Karel Janeček objasňuje, proč vznikla Pozitivní evoluce - aby napomohla vytvořit cestu k lepší společnosti. Milan Šteindler: Nevím, jestli jsem tady správně, často se tu používá slovo pozitivní, člověk ale nikdy v dějinách nepřekročil sám sebe, vždycky tady byla závist, lakotnost, nenávist, lidstvo je poměrně nepoučitelné. Karel Janeček: Jde o to, aby lidé pochopili, že se jim vyplatí nekrást a jednat slušně, ostatní je budou následovat. Jiří Hruška z publika: To je hezké, ale je třeba taky trestat ty, kteří to tady rozkrádají. Karel Janeček: Právě kvůli tomu jsem před dvěma lety založil Nadační fond proti korupci.

Iva Kubelková: Milane, už jste začal být trochu pozitivnější? Milan Šteindler: Ale vy tady neberete v úvahu působení bohatých nadnárodních společností, my si můžeme zvolit toho nejpozitivnějšího z nás, oni pak přijdou a obrovsky silným tlakem ho zlomí. Karel Janeček: Ale nás přece neohrožuje nikdo zvenku, jsme ohroženi zevnitř. Následuje podrobné vysvětlení jeho návrhu změny volebního systému.

Pan Hora z publika: v Dánsku řídí společnost ti nejlepší z nejlepších, náš člověk se tam cítí jako Alenka v říši divů. Pane Šteidlere, tam byste se mohl podívat. Jan Turek z publika: V čem je hlavní problém naší společnosti, korupce, nebo špatný volební systém? Karel Janeček: primárně je tu krize hodnot. Náprava se už děje, díky internetu mohou lidi více komunikovat a méně se nechají manipulovat. Paní z publika: Žila jsem dlouho v různých zemích a zdá se mi, že všude se náklady a ztráty socializují, a zisky se privatizují. Vidíte podobná hnutí, jako je to vaše, i v jiných zemích? Karel Janeček: Nevím o nich, ale na Slovensku mi říkali, že když se to u nás podaří, tak do toho půjdou. Milan Šteindler: No když se vám to podaří, tak já do toho půjdu taky!

Závěrečná slova

Tomáš Marada: Zlu stačí, aby dobro nedělalo nic, snažme se dělat aspoň něco (potlesk). Karel Holas: Když k sobě budeme slušní, bude se nám to tady o hodně líp řešit, než když na sebe budeme naštvaní (potlesk). Milan Šteindler: Jsem ochoten připustit, že budeme-li se systematicky ujišťovat o tom, že dělat dobré věci má cenu, nemusí to mít sice velký efekt, ale mohlo by to být podobně dobré, jako když si třeba stříháme nehty. Karel Janeček: Děkuji vám, že jste přišli a chci vás poprosit, abyste mluvili o Pozitivní evoluci s přáteli, potřebujeme vaši podporu, aby se společenská obnova podařila.

Mýma ušima slyšeno, sál v průběhu večera o trošku více tleskal skeptickému Milanu Šteindlerovi než optimistickému Karlu Janečkovi. Ocenil Ivu Kubelkovou, jak noblesně umoderovala sympatického, výřečného a zároveň hluchého starého pána z publika, který si vzal slovo, ale pak neslyšel, že mu za jeho dlouhý projev moderátorka už několikrát poděkovala. Téměř všichni v sále vydrželi až do konce.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz