Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Jančík, Bürgermeister či Janeček se chtějí vrátit. Proč to dělají?

Komentář: Jančík, Bürgermeister či Janeček se chtějí vrátit. Proč to dělají?
Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík je jedním z těch, co se snaží o politický comeback. | zdroj: Isifa.com

Mezi kandidáty v letošních pražských volbách najdeme řadu známých tváří. V některých případech dokonce takových, o nichž bychom si vzhledem k jejich mizerné pověsti neřekli, že ještě mohou na politickou kariéru pomýšlet.

Mezi uskupeními, jež vznikly odtržením od ODS, verbálně pro obranu tradičních hodnot, od nichž se měla ODS odchýlit, fakticky spíše pro kombinaci dvou důvodů: pragmatického odhadu, že ODS je na sestupu, a skutečnosti, že o dotyčné není zájem už ani v té ODS, zvláště září dvě volební iniciativy: Občanská konzervativní strana bývalého radního z Bémovy éry a také poslance Jiřího Janečka a KA 14, která sdružuje někdejší starosty Prahy 1 a 5 Jana Bürgermeistera a Milana Jančíka.

Janeček, dnes řadový zastupitel na Jižním Městě a majitel Pivnice U bazénu, usiluje o udržení na tamní radnici, ale má ambici stát se přímo primátorem – po Praze visí jeho plakáty s lákavými hesly, v nichž slibuje zejména zachování heren , tvrdý postup proti živlům a občanské společnosti a celkově takový ten největší návrat k nejpravicovějším hodnotám všech dob.

Konzervativní aliance, jak zní plný název KA14, má sloužit k návratu dalších dvou protřelých politiků: kontroverzní smíchovský exstarosta Milan Jančík, operní pěvec s doktorátem práv, který svého času dokázal kompletně rozložit všechny zastupitelské kluby na Praze 5 na své příznivce a odpůrce a vytvořit tak zcela novou dimenzi koaliční spolupráce, chce být znovu starostou na „své“ radnici“, a navíc i senátorem. Pro jistotu kandiduje i do magistrátního zastupitelstva.

Jeho soudruhem ve zbrani je někdejší starosta Prahy 1 a pozdější náměstek primátora Béma Jan Bürgermeister, který souběžně kandiduje na starostu jedničky i na primátora. Už z toho je jasné, že v úspěch ani jedné kandidatury moc nevěří.

Ať už si dotyčných mužích a jejich činech v komunální politice myslíme cokoli, dvě věci se jim upřít nedají. Pragmatismus  hraničící s mazaností, a naprosto příšerná pověst. I jim tedy musí být jasné, že v těchto volbách nemají prakticky žádnou šanci uspět. Zbývá otázka, proč to dělají? U cyniků jejich kalibru nelze očekávat, že by za tím byla naivní touha po „očištění pověsti“. Zřejmě je to jen happening. Je pravda, že bez jejich plakátů a hesel by byla pražská kampaň o dost nudnější. Jejich dobrácké obličeje mají totiž o dost větší říz než nudná Srdíčka Pro Prahu, o bělokošiláčích, co to prostě zařídí, nemluvě. Ale na to, aby někoho nalákali na nostalgii po starých časech, je ještě brzo. To chce tak dvě období počkat. I když to si zkusil Jan Kasl a ani v jeho případě to nevypadá, že by se mohl do primátorského křesla vrátit.

Zdroje:
Vlastní