Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bárta ukázal zdvižený prostředníček. Znamenal, že jsou poslanci jedničky?

Bárta ukázal zdvižený prostředníček. Znamenal, že jsou poslanci jedničky?
zdroj: Mediafax

Po Mirku Topolánkovi a Miroslavu Kalouskovi je Vít Bárta dalším politikem, který vztyčil prostředníček na zasedání Poslanecké sněmovny. Toto vulgární gesto, které vyfotil fotograf ParlamentníchListů.cz však nezůstane bez odezvy a poslanci opozice budou chtít celou záležitost projednat na mandátovém a imunitním výboru.

"Nevím, zda gesto bylo adresováno někomu konkrétnímu nebo jen obecně všem opozičním poslancům, ale my každopádně budeme požadovat projednání celé věci na mandátovém a imunitním výboru a případnou omluvu poslance Bárty," předestřel pro ParlamentníListy.cz kroky ČSSD Jan Hamáček.

Podle Hamáčka Bárta vztyčil prostředník v okamžiku, kdy šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předkládal návrh na přerušení jednání. Hamáček opakovaně odmítl spekulovat, zda byl prst určen přímo Sobotkovi. "To ať pan Bárta vysvětlí na imunitním výboru, kam podáme stížnost," dodal Hamáček. 

Kam se hrabou idioti a opilci

"Kam se hrabou různí opilci a užiteční idioti, kterým své protivníky častuje sněmovní rafan D. Rath. Od vysokého ústavního činitele (emeritního ministra) by člověk čekal subtilnější kritické
vyjadřování. Nepřekvapilo by mne, kdyby toto gesto někteří z kolegů vyhodnotili natolik urážlivé, že by podali podnět k MIV, aby zahájil s viníkem disciplinární řízení. V takovém případě bych se přimlouval kromě omluvy také k jasné sankci. Jinak bychom se dostávali na dost šikmou plochu - má následovat brachiální násilí," táže se pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz