Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Babiš chce zatnout tipec předraženým nákupům ve zdravotnictví

Babiš chce zatnout tipec předraženým nákupům ve zdravotnictví
Andrej Babiš | zdroj: Isifa.com

Andrej Babiš se vehementně pustil do čištění veřejných výdajů. Hlavním objektem jeho zájmu se stalo zdravotnictví, kde se podle něj v naprosto netransparentních tocích ztrácejí miliardy. Ministr nekompromisně vytáhl do boje s úniky, jejichž hlavním tvůrcem je podle něj „Richelieu českého zdravotnictví“, bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr, aktuálně prý přes své kamarády v ČSSD.

„Současný stav zdravotnictví umožňuje nekontrolovatelný odtok veřejných peněz mimo veřejné zdravotnictví,“ píše Babiš v komentáři, který zveřejnil deník Právo. Nedávné televizní reportáže o nákupu předražených přístrojů do fakultních nemocnic podle něj naznačily, jak rozsáhlé tyto úniky jsou.

V poslední době na něj prý ministr Němeček i premiér Sobotka tlačí, aby uvolnil prostředky na pokrytí deficitu po vypadlých regulačních poplatcích. On to však prý bude ochoten udělat pouze za předpokladu, že budou provedeny systémové změny. Například zdravotní pojišťovny podle něj musejí dodržovat zákony a zejména zveřejňovat všechny smlouvy se zdravotnickými zařízeními, což doposud navzdory mnoha rozsudkům soudů nedělaly.

Nemocnice podle něj musejí drahou techniku nakupovat centrálně. Dnes jsou podle Babiše centrem zájmu mnoha lobbistů a kvůli tomu se spekuluje o vlivu takových lidí, jako je Roman Janoušek nebo Ivo Rittig. „Vliv těchto pánů sice klesá, ale hlavní organizátor těchto operací, podle Bruselu Richelieu českého zdravotnictví, Marek Šnajdr, si významný vliv udržuje díky přátelům v ČSSD,“ píše v Právu ministr, podle kterého si Šnajdr nadále zajištuje vliv například prostřednictvím současného šéfa VZP Kabátka.

Čeští pacienti nebudou rukojmí

Babiš ujistil, že si nechce jako rukojmí brát české pacienty. Má však prý jedinečnou příležitost svým tlakem na ministra Němečka přispět k tomu, aby se ve zdravotnictví udělal pořádek, a tuto šanci hodlá využít.

Na středeční tiskové konferenci, kde představil hlavní záměry své reformy veřejných rozpočtů, Babiš také uvedl, že bylo chybou úplně zrušit šedesátikorunový poplatek za pobyt v nemocnici, a kromě toho kritizoval například vyčlenění Státního ústavu pro kontrolu léčiv z Ministerstva financí.

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci uznal, že velké množství výdajů pojišťoven je neprůhledných. To však prý nic nemění na tom, že nemocnicím je nezbytné trvale vykompenzovat výpadek příjmů, který by mohl zásadně ohrozit péči o pacienty.

Podle deníku Právo se v kuloárech začalo šuškat, že Babišovo hnutí má zájem o resort zdravotnictví, který by rádo vyměnilo za jiné ministerstvo. Andrej Babiš by na něm údajně rád prakticky předvedl, jak se hospodaří na státním. Sám Babiš však prý ve středu popřel, že by ANO usilovalo o jakoukoliv změnu ve složení vlády.      

Zdroje: