Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zvěsti o založení nové strany: Velká rána pro ČSSD

Zvěsti o založení nové strany: Velká rána pro ČSSD
Představitelé ČSSD | zdroj: Mediafax

Sen o nové levicové straně pluje podle politologa Lukáše Jelínka veřejným prostorem již léta, ale ještě zesílil po březnovém sjezdu sociální demokracie, který spoustu levicových aktivistů neuspokojil. A tak se prý rozbíhají práce na zhmotnění těchto úvah.

Ale spíš než o klasickou partaj by mohlo jít podle Jelínka o „občanskou kandidátní listinu“, kde by se našlo místo pro lidi z iniciativy ProAlt, odboráře, enviromentalisty, protikorupčníky a lidskoprávníky. Mohla by na nich být i zvučná jména osobností, jako je Táňa Fischerová nebo levicoví intelektuálové typu Ilony Švihlíkové.

Alespoň tak to psal Jelínek minulý týden v deníku Právo, kde poznamenal, že úvahy o založení moderní levicové strany či volebního hnutí zesílily po březnovém sjezdu ČSSD, kde se ukázalo, že v sociální demokracii podobní levicoví aktivisté nemají příliš zastání. „A práce na zhmotnění dosud amorfní vize se rozbíhají," poznamenal dokonce Jelínek.

Podle analytiků je však možné rozčarování u pravicových voličů a touha po důstojném životě pro střední vrstvy vlivnější koncept než alternativní moderní levice.

V levé části spektra poptávku po nové partaji nevidí

Zdroje: