Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zoufalý Nečas. A Miroslava Němcová je... Čtěte, co v ODS vyvolal Ivan Langer

Zoufalý Nečas. A Miroslava Němcová je... Čtěte, co v ODS vyvolal Ivan Langer
Petr Nečas s Janou Nagyovou | zdroj: Profimedia

Exministr a bývalý místopředseda ODS Ivan Langer se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ostře pustil do vedení strany. Lidé z vedení, které řídí stranu za poslední tři a půl roku, by měli kvůli volebním debaklům odejít a měli by je nahradit noví. Volební kampaň podle něho byla ukázkou toho, jak se to nemá dělat. Řada předáků ODS s ním souhlasí.

„Teprve po poučení, co bylo příčinou volební katastrofy, je možné říci, co dělat dál. Mám ale velkou obavu, že místo toho, aby si lidé, kteří byli za politiku ODS tři roky zodpovědní, řekli, tady jsme udělali chybu, tady přijímáme osobní zodpovědnost, se snaží dívat kamsi do minulosti a ukazovat prstem na někoho jiného a říkat, že ten za to může, místo aby se podívali tváří v tvář realitě a řekli, tady jsme udělali chybu my, my neseme politickou odpovědnost, my odcházíme a otvíráme prostor pro nové,“ řekl Langer.

„Je jedno smutné rčení, že slepý snadno uvěří barvoslepému, že svět je černobílý. V tuhle chvíli platí: Pokud si černobílí budou myslet, že když se dají dohromady, budou vidět svět barevně, a pokud členská základna ODS se bude chovat jako slepá, pak ODS nečeká nic dobrého. A je to smutné, protože tato země potřebuje vyvážený systém, ve kterém se střídá levice s pravicí, plus některé strany k nim, tato země potřebuje autentickou občanskou pravicovou stranu. A lidé, kteří ji vedli po uplynulé tři roky, se chovají jako barvoslepí a myslí si, že když se barvoslepí shluknou dohromady, že to bude pro stranu něco dobrého znamenat. Ne. Kdyby v každé jiné firmě, a ODS se musí částečně chovat jako firma, management přinesl akcionářům takovéto výsledky, tak by jim řekli, ani vám neděkujeme, odejděte,“ dodal Langer.

Dominantní odpovědnost za výsledky ODS měl předseda, grémium a širší vedení

Podle Langera nepochybně dominantní odpovědnost za výsledky ODS měl předseda, grémium a širší vedení ODS. Za období, o kterém Langer hovoří, skončili ve funkci předseda ODS Petr Nečas, jako místopředsedové Pavel Drobil a Alexander Vondra. První místopředsedkyní byla a místopředsedkyní je nyní Miroslava Němcová, řadovými místopředsedy zůstali Jiří Pospíšil a Pavel Blažek. Prvním místopředsedou se pak na podzim stal Martin Kuba a řadovým místopředsedou Tomáš Chalupa.

Ke kampani byl také velmi kritický: „To, co předvedla ODS v těchto volbách, byl prototyp kampaně, která se má vyfotit a nalepit na ledničku, aby děti v noci nechodily mlsat. Používat to jako příklad toho, jak se nemá dělat předvolební kampaň. Nevěděl jsem, jaká je kampaň ODS a co chce ODS sdělit.“

Restart ODS vyžaduje nové tváře na všech úrovních: například Fiala a Zahradník

Předáci ODS s Langerem často souhlasí. „Ano, souhlasím. Potřebujeme ale ne nové tváře, jak se často říká, ale hlavně nové mozky,“ reagoval místopředseda ODS a poslanec Pavel Blažek.

„Názor Ivana Langera jen kopíruje můj postoj, který jsem řekl po prohraných volbách na Výkonné radě ODS a na tomto názoru trvám. Volební kampaň byla poněkud nezvyklá, a to říkám hodně diplomaticky. Za ni je odpovědné Grémium ODS, ze kterého jsem odešel šest týdnů před volbami. Restart ODS vyžaduje nové tváře na všech úrovních,“ řekl redakci místopředseda Senátu a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

Že se vedení ODS musí zásadně proměnit, podle Libora Lukáše, předsedy ODS ve Zlínském kraji, uvnitř ODS nepochybuje už vůbec nikdo: „Příležitosti by se měli chopit lidé, kteří ve volbách dokáží veřejnost významně zaujmout. Jedná se například o Petra Fialu, Jaroslava Kuberu či Jana Zahradníka. Věřím tomu, že nové vedení ODS, které si zvolíme v lednu, bude v očích voličů především důvěryhodné, ale i odborně a manažersky zdatné.“

Pokud se nenajdou lidé, kteří vybudují znovu ODS, je s ní amen

„Souhlasím. Špatné a nekompetentní vedení jsme však měli již dříve. Pokud se nenajdou lidé, kteří ODS budou schopni znovu jako společnou věc všech členů vybudovat, je s ní amen,“ myslí si místopředseda jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina.

„Ano, předčasné volby nás zastihly nepřipravené, rozhádané, s dvojhlavým vedením, což se v kampani projevovalo negativně. Souhlasím s tím, že by mělo být zvoleno takové vedení, které nám vrátí důvěryhodnost. Ale pro moji volbu vedení na kongresu sehraje roli i to, kdo a jak o volbách pracoval, byl ochoten jít se svou tváří do politických soubojů a neřešil sobecky sám sebe. Takovou osobností byla Miroslava Němcová a myslím, že bychom na to neměli zapomínat,“ míní poslankyněJana Černochová.

„ODS musí získat zpět důvěru veřejnosti poctivou prací v parlamentní opozici i na všech úrovních komunální politiky. Pouhá výměna tváří jako kdysi již nestačí. Názory jednotlivých členů ODS nemá cenu komentovat,“ myslí si senátor Petr Bratský.

„S Ivanem Langerem vesměs souhlasím,“ reagoval místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Zoufalý styl Petra Nečase

Místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati míní, že na tom, co říká Langer, je něco pravdy, ale zároveň ho i popíchnul: „Dodal bych, že podíl na dlouhodobě klesajících preferencích ODS mají i ti, kteří vedli ODS v dřívějších letech a například se ve svých regionech do sněmovny nedostali ani z prvního místa kandidátky. Jako například právě pan Ivan Langer. A to vůbec neznamená, že bych něco proti panu Langerovi měl já osobně. Já ho totiž neznám tak dobře, jako ho asi znali ti, kteří mu v roce 2010 hlas nedali. Pokud někdo chce hodnotit výsledky těch ostatních, měl začít nejdříve sám u sebe. Jinak s tím, co si myslí pan Langer, že by měla ODS udělat, aby opět získala své voliče, s tím úplně souhlasím. Jeho názor je v této oblasti totožný s mým. Je nutné přesně analyzovat příčiny, upřesnit ideologické zakotvení, napsat jasný a realizovatelný program a za ním si stát za každých okolností. I za cenu nebýt ve vládních postech, nechci říkat u vládních koryt."

Podle exsenátora a místopředsedy středočeské ODS Karla Šebka ODS ztratila tvář i podporu kvůli zoufalému stylu, jakým ji vedl bývalý předseda a premiér Petr Nečas: „Je chybou, že tento styl nikdo v grémiu ani ve výkonné radě nekritizoval. S výjimkou oněch šesti poslanců, kteří byli prohlášeni za rebely a posléze na ně byla ze záhadných důvodů uvalena vazba. A ještě k novým či starým tvářím – stáří by nemělo být důvodem k dehonestaci. Rozhoduje vždy chování a skutky.“

Bez elementární sebereflexe to nepůjde

„Ano, určitě má pravdu,“ uvedl stručně exposlanec Pavel Bém

„Bez elementární sebereflexe se politika opravdu dělat nedá. Když převládají jen ambice, ale nejsou schopnosti ani výsledky, tak je zle. Sám jsem dal po volbách funkci místopředsedy regionu k dispozici,“ uvedl exposlanec a místopředseda jihočeské ODS Jan Bauer.

Podle exposlance Waltera Bartoše si musí ODS vydiskutovat, jakou cestou se má vydat: „Je evidentní, že za poslední tři roky se dostala svou politikou do slepé uličky. Je samozřejmé, že pokud z ní ODS chce vystoupit, je třeba, aby to provedli lidé, kteří mají jasno, kam jít. Myslím si, že unikátnost ODS spočívá v liberálním ekonomickém programu a respektování obecných konzervativních hodnot. Na tom je třeba stavět, jenom je třeba si to uvědomit.“

ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procent. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procent. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů. Letošní sněmovní volby získala ODS 384 174 hlasů, tedy 7,72 procent hlasů.

Zdroje: