Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Zoufalý boj Twitteru o přežití: Záchranný kruh o 10 tisících znacích

Zoufalý boj Twitteru o přežití: Záchranný kruh o 10 tisících znacích
Pohřbí Twitter jeho novinky? | zdroj: ThinkStock

Twitter se po deseti letech dostává do slepé uličky, prohrává svůj boj s Facebookem i Instagramem. Své uživatele se pokouší udržet vylepšeními, která naopak odrazují další miliony lidí. Také na aktuální plán zrušit limit 140 znaků a natáhnout ho až na 10 tisíc se veřejnost netváří příliš vstřícně. Poté, co v úterý záměr zveřejnil server Re/code, se akcie Twitteru propadly na historické minimum.

Twitter má nyní kolem 300 milionů aktivních uživatelů, zatímco Facebook čtyřnásobek. Krutá stále klesající čísla přivádějí vlastníky Twitteru do deprese. Podle výkonného ředitele společnosti a jejího spoluzakladatele Jacka Dorseyho za poklesem zájmu o sociální síť stojí hlavně její stagnace - nepřináší uživatelům žádné nové vychytávky a základní princip a funkce nechává bez větších změn. 

To se rozhodl změnit. Už v minulosti Twitter povolil zveřejňování fotografií a videí, nedávno zavedl ekvivalent facebookových "lajků". Teď se chce soustředit víc na samotný text.

"Strávili jsme spoustu času sledováním toho, co lidé na Twitteru dělají. Vypozorovali jsme, že si dělají screenshoty textů a ty následně sdílejí. Co kdyby ale ten sdílený text byl skutečně textem? Textem, ve kterém by šlo vyhledávat. Textem, ve kterém by šly zvýraznit vybrané pasáže," uvedl pro deník The Guardian Dorsey.

Podle serveru Re/code má být touto největší změnou možnost vložit příspěvek, který má rozsah až 10 tisíc znaků. Tedy jako kratší povídka.

Tím by ale Twitter popřel to, na čem je založený, což je něco, co budou pravidelní uživatelé rozdýchávat asi hodně těžko. 

Změny spouštějí odliv uživatelů

Zatím se nikde neobjevily konkrétní informace o tom, kdy by se měl počet povolených znaků přešvihnout přes 140, ale mluví se už o prvním čtvrtletí letošního roku. Ani deset tisíc není konečné číslo, podle Re/code proto firma projekt interně nazvala jen "Beyond 140" ("Nad 140") a testuje, jak by mohla změna fungovat v praxi a vypadat na stávajícím výpisu.

Podle zdrojů serveru je asi nejpravděpodobnější zobrazení části textu s proklikem na jeho pokračování. Tedy to, co nyní funguje na Facebooku. Společnost se totiž snaží, aby zůstal zachovaný počet příspěvků ve výpisu, protože už zařazení fotografií a videí, které zabírají místo, odradilo část uživatelů. 

Některé společnosti i proto na zveřejňování informací na Twitteru už rezignovaly a soustředí se na prezentaci na Facebooku, což logicky přináší další odliv uživatelů ve prospěch největší sociální sítě na světě. Zvýšením limitu by se Twitter sice společnostem zavděčil, dostaly by na prezentaci víc prostoru, ale bez uživatelů by jim byl k ničemu. 

Twitter se tak pomalu dostává do smrtelných křečí a snaží se z nich dostat pomocí novinek. Ale tak jako neuspěly předchozí změny - Twitter už kvůli nim není tak přehledný - se předpokládá, že ani přelomové "vylepšení" konkurenceschopnost a oblibu Twitteru nezvýší. Na druhou stranu, zkusit se má vše a společnost ví, že bez riskantních kroků by zájem upadl tak jako tak...

Není se ale čemu divit, že jen co se zpráva dostala na veřejnost, se obavy o budoucnost společnosti odrazily na trhu. Ceny akcií okamžitě spadly o 2,97 procenta na 21,89 dolaru, což je nové minimum. 

Zdroje:
Vlastní