Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Facebook učí své zaměstnance, co je pomalý internet

Facebook učí své zaměstnance, co je pomalý internet
Pomalé připojení pro pro člověka zvyklého na současný běžný standard docela o nervy (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Zaměstnanci Facebooku žijí v Silicon Valley v tak velké internetové bublině, že si neuvědomují, že internet může být i pořádně pomalý. Společnost se tak rozhodla udělit jim pravidelnou lekci a každé úterý jim na několik hodin skrouhnout rychlost připojení na "zastaralé" 2G. To aby pochopili, jak se cítí uživatelé například v Indii, a mohli tomu některé aplikace přizpůsobit. 

Průměrný věk zaměstnanců Facebooku je podle Silicon Valley Business Journal 28 let. Většina z nich si tak naplno nepamatuje doby, kdy naběhnutí obyčejné internetové stránky s jedním obrázkem trvalo třeba minutu. Nemluvě o videích. Když si člověk chtěl pustit na na webu video, musel ho stopnout a zatímco se nahrávalo, mohl si skočit na oběd...

Jenže Facebook má ambice dobýt i trhy ve státech, které se s internetem zatím pomalu seznamují. Zatímco na "Západě" mají lidé v chytrých telefonech LTE, přinejhorším 3G připojení, například v Indii nebo Keni, které má Mark Zuckerberg v hledáčku, jsou rádi i za 2G připojení na klasických počítačích. 

Takovou rychlost si ale vývojáři dnes už jen stěží představí a na uživatele pomalého internetového připojení ani dosud příliš nemysleli. Pokud si chtěl někdo na chatě se slabým signálem prohlédnout na Facebooku fotky, měl občas smůlu. Některé aplikace prostě jeho mobil nebo notebook nerozchodil.

To chce společnost nyní změnit a vytvořit uživatelské prostředí vhodné pro pomalý internet. Aby mohli své pokroky kontrolovat v reálném čase, zavedl Facebook začátkem října takzvané "2G úterky". Každému zaměstnanci, který se ten den přihlásí na sociální síť, program nabídne hodinu 2G internetu. Ne všichni zaměstnanci se totiž mohou o efektu pomalého připojení přesvědčit přímo v konkrétních zemích. 

"Když jsem to poprvé zkusil, měl jsem pocit, že systém jen zkouší moji trpělivost. Všechno působilo, jako by to bylo rozbité. Je to zvláštní, jak vidíte obsah své 'zdi' při tak pomalém připojení," řekl serveru Business Insider technický ředitel Facebooku Tim Alison.

Pokus, který může na první pokus připomínat spíš hru, by měl vést k tomu, že se mobilní verze oblíbené sociální sítě při nižší rychlosti připojení automaticky načte jen v jakési okleštěné verzi. Uživatelé tak nebudou muset čekat několik minut, než například naběhnou všechny fotky.

Zdroje: