Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zemský ráj, který zatím uniká turistům, válce i covidu

Zemský ráj, který zatím uniká turistům, válce i covidu
Sokotra má jednoznačně potenciál stát se novou luxusní dovolenkovou destinací | zdroj: Profimedia

Daleko od pandemie Covidu-19 i od válečného konfliktu, který pustoší jeho domovskou zemi. Jemenské souostroví Sokotra je jako ztracený ráj na zemi plný rostlin a zvířat, které jinde na světě nenajdete. Stane se ostrov s bujnými horami a tyrkysovým mořem plným delfínů novou luxusní dovolenkovou destinací?

Čtyři ostrovy ztracené v Indickém oceánu jižně od Jemenu a navíc dva skalnaté útesy. Dohromady 50 tisíc obyvatel, z nichž většina jsou rybáři, kteří zůstali ušetřeni konfliktu, který pustoší chudý Jemen od roku 2014. V poslední době začaly cestovní kanceláře nabízet pobyt na Sokotře. Zajímají se o ni zejména Spojené arabské emiráty, bohatý stát Perského zálivu, který podporuje jemenské úřady, které souostroví spravují.

"Válka zuřící v kontinentální části Jemenu Sokotru naštěstí nezasáhla," tvrdí ve své upoutávce místní cestovní agentura Welcome To Socotra. Ubytování na ostrovech nabízí několik hotýlků.

Nedávno byly obnoveny charterové lety, jimiž se dá na ostrovy dostat. Provozuje je společnost AirArabia ze Spojených arabských emirátů. "Každý týden je k dispozici pondělní let z Abú Zabí na Sokotru," uvádí cestovní kancelář a tvrdí, že má "stovky" žádostí o letenky.

Na seznamu světového dědictví UNESCO

Jemen se mnoho let snaží udělat ze Sokotry lákavou turistickou destinaci zejména pro ty, kdo se zajímají o ochranu přírody. Sokotra nabízí lákadla navzdory válce a ekonomickým problémům Jemenu.

profimedia-0600151055 Dračinec rumělkový neboli dračí strom s korunou ve tvaru hřibu | zdroj: Profimedia

Leží 250 kilometrů od Afrického rohu a 1000 kilometrů od jihojemenského Adenu. Z 825 rostlinných druhů, které se tam nacházejí, patří podle UNESCO třetina k vzácným. Pro mimořádnou rozmanitost rostlin se souostroví dostalo na seznam světového dědictví UNESCO. Ke krásným exemplářům patří dračinec rumělkový neboli dračí strom s korunou ve tvaru hřibu.

Stejně mimořádná je zvířecí říše - 90 procent ještěrek a 95 procent šneků, kteří zde žijí, nelze najít jinde na planetě. Ostrovy jsou rovněž domovem desítek ptačích druhů, stovek druhů ryb a nachází se zde také korálové útesy. UNESCO Sokotru charakterizuje pro její mimořádnost jako "Galapágy Indického oceánu".

Zdroje:
ČTK, AFP