Dnes je čtvrtek 12. září 2024., Svátek má Marie
Počasí dnes 8°C Déšť

Zemřela legenda světové kinematografie Alain Delon

Zemřela legenda světové kinematografie Alain Delon
zdroj: Profimedia

V neděli nad ránem zemřel v kruhu rodiny legendární francouzský herec Alain Delon, bylo mu 88 let.

Zahrál si téměř ve stovce filmů, proslavili ho snímky Černý tulipán, Dva muži ve městě, Rocco a jeho bratři či Borsalino a spol. Delonovy nekrology plní titulní strany zpravodajských serverů ve Francii i jinde ve světě, píší o legendě a filmové ikoně. Ohlasy na Delonovu smrt přicházejí od osobností z politického a filmového světa, včetně francouzského prezidenta nebo českých dabérů.

Deník Le Parisien o něm píše jako o "posvátném zvířeti kinematografie", Le Monde jako o "hvězdě francouzského filmu", Le Figaro pak jako o "ďábelsky krásném andělu" a legendě. Delon patřil k nejcharizmatičtějším a nejkrásnějším hercům, byl poslední hvězdou, píše France Info. Le Point píše o konci jedné éry francouzského filmu. Nebyl svatý a nikdy to o sobě ani netvrdil, poznamenává k Delonově povaze L'Humanité.

Francouzský herec, producent a režisér, jehož jméno se svého času stalo synonymem mužské krásy, vyvolával v posledních letech kontroverze svými politickými názory nebo chováním k ženám. Z několika jeho vztahů patřilo k významným partnerství s herečkou Romy Schneiderovou, měl poměr i se zpěvačkami Nico a Dalida a s herečkou Mireille Darcovou, později byl dvakrát ženatý.

Delon byl oceněn na prestižních festivalech a často se mu dostávalo ocenění za celou jeho kariéru. V roce 1991 se stal členem francouzského Řádu čestné legie. V průběhu své kariéry spolupracoval s mnoha režiséry, například s Luchinem Viscontim, Jeanem-Lukem Godardem, Jean-Pierrem Melvillem, Michelangelem Antonionim či Louisem Mallem.

"Ztvárnil legendární role a svět díky němu mohl snít," napsal o Delonovi francouzský prezident Emmanuel Macron. Odešel ke hvězdám, bude mi smutno, uvedla italská herečka Claudia Cardinalová, která si s Delonem zahrála ve filmu Gepard. "Budete nám chybět," vzkázal Delonovi Paul Belmondo, syn Delonova hereckého kolegy Jeana-Paula Belmonda. Bývalý ředitel festivalu v Cannes Gilles Jacob napsal, že Delon byl "majestátní lev, herec s ocelovým pohledem a drzou krásou". Na věčnou hvězdu vzpomínala francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová.

Podle tuzemských filmových odborníků byl Delon symbolem francouzské kinematografie a herecký idol s mimořádným talentem a žánrovým záběrem. Jeho význam ve světové a zejména francouzské kinematografii zůstane živý a inspirativní. V jeho případě se spojil talent i šťastná doba 60. let, kdy se v kinematografii děly převratné věci, uvedli tuzemští filmoví odborníci.

Delon je idol a ještě dlouho zůstane, řekl ČTK herec Pavel Trávníček v reakci na úmrtí herce, jehož daboval. Podle Trávníčka odchází zlatá francouzská generace, ať už se to týká herců nebo režisérů. Připomněl v této souvislosti Belmonda a Jeana-Luca Godarda. Pro dabování Delona si Trávníčka vybrala režisérka Marie Fronková, natočili spolu celou ságu Delonových filmů, rád má například Dva muži ve městě. "Jeho koncentrované herectví lidi fascinovalo a mě taky," řekl.

Delon zavítal do Prahy mimo jiné v roce 2011, tehdy na pohřeb někdejšího prezidenta Václava Havla. S Delonem se Havel poprvé setkal na začátku roku 1990, kdy se jako první polistopadový prezident Československa a později České republiky účastnil slavnostní akce v pařížském divadle s vybranými francouzskými herci. Byl mezi nimi právě i Delon. "Váš prezident na mě působí velmi kladným dojmem a skutečnost, že člověk jeho formátu je prezidentem Československa, je pro vaši zemi velká šance," řekl tehdy na Havlovu adresu Delon.

Oba milovníci filmu a divadla se pak setkali také o tři roky později, kdy byl Delon jedním z čestných hostů pražského Plesu v Opeře. Herec byl zároveň i pravidelným dárcem fondu Společnosti Olgy Havlové. Sympatie prezidentského páru si pak Delon vysloužil i tím, že Havlovu druhou choť Dagmar označil za nejkrásnější první dámu.

Delon zemřel ve svém domě v Douchy asi 100 kilometrů jižně od Paříže. Agentuře AFP to ve společném prohlášení sdělily jeho tři děti Alain Fabien, Anouchka a Anthony. Delon byl v posledních letech těžce nemocný a stáhl se do ústraní.

Zdroje: