Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová
Hana Maciuchová | zdroj: Profimedia

Po dlouhé, těžké nemoci zemřela v Olomouci v 75 letech herečka Hana Maciuchová.

Jak oznámila hereččina sestra Silvie Marková, rozloučení se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu.

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Diváci si ji oblíbili například jako Anče z Krkonošských pohádek nebo noblesní Miriam, středoškolskou učitelku z Ulice. Náročný svět každodenního seriálu ale už před lety opustila a před kamerou se objevovala jen vzácně.

Maciuchová byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech, kam po několika sezónách strávených v Divadle Za branou nastoupila v roce 1971. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila například Líza z Obchodníka s deštěm. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeracu, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce.

Řadu příležitostí jí nabídl film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena. Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou. Zahrála si i v Samotářích Davida Ondříčka, nejnověji ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě, v Nemocnici na kraji města nebo ve 30 případech majora Zemana.

Jejím manželem byl 20 let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra. Manželství zůstalo bezdětné.

zdroj: www.youtube.com

Na Maciuchovou vzpomínají s úctou filmoví i divadelní kolegové

Jako na všestrannou herečku s nadáním pro divadlo, film, dabing i přednes vzpomínají na Maciuchovou její kolegové.

"Co se dá říct, když umře báječná herečka, empatický kamarád a skvělá kolegyně? My jsme samozřejmě věděli, že je nemocná, a museli jsme nejen kvůli koronakrizi, ale i kvůli Haničce přerušit představení Harold a Maude, ve kterém excelovala. Bohužel už to diváci neuvidí, je mi to strašně líto," řekl ČTK ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer. Divadlo, kde Maciuchová hrála pět desítek let, ve středu připraví smuteční vitrínu s připomínkou jejího angažmá tak, aby hereččinu památku mohli v souladu s opatřeními proti šíření koronaviru uctít všichni, kdo měli Hanu Maciuchovou rádi.

Herečka se často věnovala i čistě mluvenému slovu a práci pro rozhlas. "Paní Maciuchová byla skvělá v divadle i před filmovou kamerou. Zcela excelentní a výjimečná ale byla za rozhlasovým mikrofonem. Pro Český rozhlas vytvořila mnoho nezapomenutelných rolí a nahrávek a navždy se nesmazatelně zapsala do vysílání našich stanic," prohlásil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

"Rozhlas byl její velkou vášní i radostí a pro nás bylo velkou poctou i potěšením, že svou osobností zaštiťovala po několik let jako prezidentka také mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který Český rozhlas pořádá. V jednom z rozhovorů řekla, že cesta bez překážek nikam nevede. Sama jich v životě musela překonat mnoho a nikdy se nevzdala a nečekala, 'co na život navěsí osud'. Na její umění, životní sílu i vlídnost a milé setkávání s ní budeme v rozhlase vždy rádi i s obdivem vzpomínat," dodal.

"S velkým zármutkem jsme přijali zprávu o smrti paní Hany Maciuchové, která byla dlouhé roky jednou z nejvýraznějších tváří, a dovolím si říct, i ikonou seriálu Ulice," uvedla za TV Nova Tereza Drtinová.

"Několikrát nás dal osud dohromady, úplně poprvé to bylo, když jsem jako úplně malé dítě hrál v seriálu Žena za pultem. Byl jsem obsazen, když mi bylo asi pět let, a měl jsem tam kraťoučké dialogy s Hanou Maciuchovou. Hrozně se mi líbila už tenkrát, byla to úžasná herečka, úžasná žena a dovolil jsem si ji pak o několik let později oslovit (pro film Samotáři)," řekl režisér David Ondříček.

Snímek natočený v roce 2000 dnes patří mezi kultovní díla porevoluční české kinematografie a hlášky z něj zlidověly. Jednu z nich, kterou pronáší matka hlavní hrdinky ztvárněná právě Maciuchovou, byla podle Ondříčka dílem samotné herečky. "Myslím, že to je od Petra (Zelenky) krásně napsané, ale myslím, že do věty: 'Vy ten život nežijete, vy ho jenom krájíte' to 'krájení' tam dala právě paní Maciuchová," připomněl Ondříček slavnou mezigenerační scénu s výstupem matky a dcery.

Jednu z dalších hlavních rolí ve filmu hrál Jiří Macháček, pro kterého bylo setkání s Maciuchovou jen jedním natáčecím dnem. "Ale samozřejmě jsem ji viděl v několika hrách vinohradského divadla, takže vím, že byla úžasná herečka. Vzpomínám si na ni například jako na Roxanu ze hry Cyrano z Bergeracu, kde byla skvělá," řekl.

"Kromě několika kolegů z produkce a herců, jejichž jména vůbec nechci říkat, se mi zdá, že většina štábu a hereckého obsazení už nás opustila. Já si to vždycky uvědomím znovu, když nás opustí další. A to je mi strašně líto. Hanka byla nesmírně milá, profesionální, nikdy si nehrála na žádnou hvězdu," řekl výkonný producent seriálu Nemocnice na kraji města a bývalý ředitel České televize Ivo Mathé. 

"Paní Hana patřila ke stálicím hvězdného hereckého nebe ve Viole," vzpomíná Robert Tamchyn, ředitel divadla Viola, kde Maciuchová také vystupovala. "Milovala ten sálek zasvěcený múzám ať už s knížkou poezie v ruce, nebo jako herečka nablízko očím vnímavých diváků," dodal. 

Zdroje: