Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zeman čelil provokativním otázkám studentů VUT. Přečtěte si, jak dopadl

Zeman čelil provokativním otázkám studentů VUT. Přečtěte si, jak dopadl
Miloš Zeman | zdroj: isifa/MAFRA/Radek Kalhous

Ve středu krátce po druhé hodině odpolední se začali pomalu shromažďovat studenti před sálem Podnikatelské fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT). Netrpělivě zde očekávali prezidenta Miloše Zemana, který sem s nimi přijel diskutovat v rámci své třídenní návštěvy Jihomoravského kraje.

Prezident dorazil krátce po třetí hodině. Ještě před jeho příjezdem odtahová služba pod dohledem policie nekompromisně odtahovala auta, která by snad mohla bránit v cestě koloně sestávající z deseti vozidel a dvou policistů na motorkách.

V sále prezidenta už čekalo asi tři sta studentů. Nejprve ho zde uvítal rektor VUT Karel Rais, děkan Podnikatelské fakulty Stanislav Škapa a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Pak už si vzal slovo prezident: „Dámy a pánové, dovolte, abych se vám představil. Jsem diktátor, ruský agent a ničitel parlamentní demokracie v České republice," řekl na úvod Zeman.

Zeman vyzval studenty: Běžte volit a čtěte programy

Poté pokračoval historickou paralelou, která se vztahovala k novinářům. Připomněl, že ve Francii vycházel počátkem devatenáctého století deník Le Monitaire, který nejprve označil Napoleona za krvežíznivého tyrana a o několik dní později už informoval o tom, že celá Paříž ho nadšeně vítala jako císaře. „Dovolte mi, abych tímto konkrétním příkladem ilustroval svůj vlastní vztah k médiím, který konec konců existuje celou mojí politickou kariéru, a jak víte, vůbec mi to neuškodilo," nezapomněl, jako už tradičně, popíchnout novináře.

Po chvíli sám sebe označil za politického řemeslníka a politiku přirovnal k žebříku. „Někdy z něj spadnete a nabijete si ústa a síla osobnosti se pozná teprve při prvním pádu. Tomáš Baťa ve svém životě zkrachoval třikrát, což se málo ví. A možná i díky těmto třem pádům se stal Tomášem Baťou," řekl prezident.

Následně přítomné studenty vyzval k tomu, aby šli volit, ať už budou volit jakoukoliv politickou stranu, a četli programy a posuzovali důvěryhodnost jednotlivých kandidátů. 

Strach z lidí jsem překonal v listopadu 1989, vyprávěl Zeman

Zanedlouho poté přišla na řadu diskuse. Jeden z prvních dotazů byl tento: „V knize Zpověď bývalého prognostika tvrdíte, že když jste byl ve věku dvaceti let, bál jste se lidí. Mě by zajímalo, jak jste tento strach překonal a jakou roli zde sehrál alkohol," zeptal se student, čímž pobavil všechny v sále a vysloužil si tím potlesk.

„Nepotřeboval jsem žádný alkohol k tomu, abych překonal strach z lidí, " reagoval na otázku Zeman. A pokračoval: „To překonání přišlo asi 25. listopadu 1989, kdy jsem se ocitl na tribuně a pode mnou bylo tři čtvrtě milionu lidí, ke kterým jsem mluvil. Poté jsem si řekl, že vše horší už zvládnu. A když jsem domluvil, dal jsem si skleničku," pobavil posluchače Zeman.

Volební heslo lidovců je jako žvýkat obal sýra

Prezident reagoval i na předvolební heslo KDU-ČSL. „Dáme zemi do pořádku." Tohle heslo by podle něj mohla použít jakákoliv politická strana. „Je to jako žvýkat obal sýra, aniž byste se propracovali k podstatě sýrové materie," řekl prezident.

Na závěr diskuze ještě Zeman vyzval k poslednímu provokativnímu dotazu. „Neustále se zvyšuje věk pro odchod lidí do důchodu. Nedovedu si představit, kdo zaměstná člověka, kterému je sedmdesát let. Nejsou místa pro mladé lidi, kteří pak odcházejí do zahraničí, odkud se pak nemají důvod vracet i kvůli výši naší minimální mzdy," konstatoval posluchač.

„Představte si chirurga, který operuje náročné, třeba transplantační operace, má 60 nebo 70 let, prsty mu fungují a vy tohoto skvělého chirurga nahradíte člověkem, který se stěží naučil operovat slepé střevo. Proč bychom to dělali? Je daleko výhodnější pro zaměstnavatele zaměstnávat starší lidi, když už mají odrostlé děti a z tohoto důvodu představa, že pošleme důchodce do důchodu a mladé pošleme na jejich místa, znamená, že nám umře na náročné operace více pacientů," oponoval Zeman.

To ale z jeho strany ještě nebylo všechno. „Řešení je v investiční dynamice, tedy ve vytvoření nových pracovních míst, a to jak pro mladé, tak pro starší. Jestliže namísto investic budeme stále více spotřebovávat a žít nad poměry jako v Řecku, krize se bude prohlubovat," pokračoval prezident. „Bude se zmenšovat počet pracovních míst jak pro mladé, tak pro staré. A těm starým lidem, když je pošlete do důchodu, musíte vyplácet starobní penze v té výši, aby si uchovali alespoň elementární důstojnost, což zatíží státní rozpočet," doplnil Zeman.

„Takže jsem rád, že to byla provokativní otázka, ale konstatuji, že vámi navrhované řešení je naprosto špatné," reagoval první přímo zvolený prezident. Za několik minut nato odjel na náměstí Svobody, kde se setkal s občany města a dekoroval prapor města prezidentskou stuhou.

Zdroje: