Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Zdražovací cvokárna: Bulvár vytrestal šéfy národní banky zveřejněním jejich platů

Zdražovací cvokárna: Bulvár vytrestal šéfy národní banky zveřejněním jejich platů
zdroj: Profimedia

Krok České národní banky (ČNB), která se rozhodla oslabit úmyslně korunu, aby tak pomohla české ekonomice, stále leží mnohým v žaludku. Kvůli této intervenci totiž zdražilo všechno zboží nebo v nejbližší době zdraží, píše deník Blesk. Centrální bankéře vyobrazuje na portrétech jako zločince, kteří patří do vězení za to, že lidem z každé tisícikoruny ukradli na její hodnotě padesát korun.

"Češi si teď musejí připadat jako ve cvokárně. ČNB oslabila korunu, takže všechno zdražilo nebo v nejbližší době zdraží... Jenže pánům z národní banky je to jedno," píše deník Blesk. Sami totiž mají královské platy, jejichž výši deník uvádí u portrétů, na kterých jsou členové bankovní rady vyobrazeni jako zločinci fotografovaní policií po zatčení.

Ačkoli podle Blesku každý, kdo si šel po intervenci ČNB koupit cizí měnu, tablet nebo třeba škodovku, si musel připlatit, guvernér ČNB Miroslav Singer, jehož roční plat je podle informací deníku přes čtyři a půl milionu korun, přesto tvrdí, že lidé o nic nepřišli, protože sto korun je stále sto korun a kupní síla se prý nemění.

Královské platy bankéřů

Singerovým nejsilnějším argumentem obhajujícím zdražení je prý to, že přibude 35 tisíc nových pracovních míst. Že se tak ale stane i prakticky, nijak zaručit nemůže.

Kromě odhalení platu guvernéra České národní banky Blesk uvádí i roční odměny dalších centrálních bankéřů. Například viceguvernér ČNB Mojmír Hampl si ročně přijde na více než tři a půl milionu korun. Lubomír Lízal, který před několika dny v médiích prohlásil, že koruna se může dostat až na 28 korun za euro, má roční příjem přes tři miliony korun. A podobně štědře jsou odměňováni i další ze sedmi členů bankovní rady.

Zdroje: