Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zatčení Nagyové je jen první kolo. Politolog Zbořil očekává pokračování

Zatčení Nagyové je jen první kolo. Politolog Zbořil očekává pokračování
Zdeněk Zbořil | zdroj: Isifa.com

Obvinění a uvalení vazby na Janu Nagyovou a další zadržené je podle politologa Zdeňka Zbořila teprve zahřívací kolo. „Přijde ještě druhé a možná třetí kolo. Hlavní aktéři jsou znejistěni,“ řekl ParlamentímListům.cz Zbořil. Ten konstatoval, že vazební stíhání Nagyové je poslední kapkou k tomu, aby premiér Nečas rezignoval.

Podle politologa Zdeňka Zbořila je uvalení vazby na premiérovu pravou ruku Janu Nagyovou dostatečným a jasným argumentem pro Nečasovu rezignaci. „Je to velmi závažné a je evidentní, že tento pohled sdílí i soud,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz.

„Obhajoba Petra Nečase před Poslaneckou sněmovnou byla zcela nedůvěryhodná, respektive se nedůvěryhodnou stává díky dnešnímu rozhodnutí soudu. On tam o Nagyové vůbec nemluvil a kritizoval policii. Teď se ukazuje, že státní zástupce a soud to shledali tak závažným, že by mohlo dojít k ovlivňování svědků či útěku do zahraničí,“ míní doktor Zbořil.

První budou dle Zbořilových slov nejspíš reagovat koaliční partneři. „ODS se ale tak stejně rozhodne sama, přestože se v pátek snažili být loajální a Petru Nečasovi většinově vyslovili podporu. Dnes se situace mění, to by už byla sebevražda,“ je přesvědčen.

Přijiždí Zeman na bílém koni

Doktor Zbořil míní, že ve chvíli, kdy v pátek výkonná rada ODS vyslovila premiérovi podporu, se celá situace kolem Nagyové dala svádět na policii. Teď už ovšem jde o významné soudní rozhodnutí.

„Vláda musí padnout v každém případě. ODS si nemůže Nečase jen tak někým nahradit, musí s tím souhlasit prezident republiky. Premiér Nečas musí do rukou prezidenta odevzdat svoji rezignaci, a tím pádem i de facto celé vlády, která dál povládne v demisi bez premiéra, a sestavuje se vláda nová,“ odhaduje Zbořil možný scénář.

V té situaci podle jeho slov přijíždí Miloš Zeman na bílém koni. „Zatímco se všichni točili na sporech kolem jmenování Putny profesorem nebo dohadech se Schwarzenbergem, najednou se ukazuje, že prezident vstoupí do hry jako významný ústavní činitel. Někoho jmenuje sestavením vlády, a ten člověk může klidně použít ministry z této vlády, ale musí do třiceti dnů předstoupit před sněmovnu a zase žádat o důvěru,“ podotýká.

Zdroje: