Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Západní civilizace se dopustila osudové chyby. Lidé si chtějí žít nad poměry

Západní civilizace se dopustila osudové chyby. Lidé si chtějí žít nad poměry
zdroj: Mediafax

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že západní civilizace udělala osudovou chybu, když dopustila, aby se prioritou ve společnosti staly místo ekonomické výkonnosti nároky jednotlivců i skupin.

Ekonomický expert ČSSD Jiří Havel namítá, že naopak vyšší zásah krizí pocítily země, které mají menší podíl veřejných výdajů. A europoslanec Miloslav Ransdorf dodává, že hodně záleží na tom, jaká je jejich struktura.

Veřejné výdaje se staly v poslední době terčem útoků Václava Klause při jeho hodnocení posledního vývoje západních společností. Ve vědecké rozpravě na Národohospodářské fakultě VŠE nedávno hovořil o neadekvátním růstu veřejných výdajů i o tom, že pro Evropu začalo být rozhodující slovo nároky a jeho odtržení od slova výkon.

Podle prezidenta se západní civilizace svým posledním vývojem dopustila osudové chyby. „Vytvořila, pod heslem pokroku, ekonomicko-sociální model, který neklade na první místo ekonomickou výkonnost, od které by se mělo všechno další odvíjet, ale který na první místo klade autonomně se vyvíjející nároky jednotlivců, různých zájmových a sociálních skupin, ale i celých států," uvedl Klaus v úvaze pro časopis Týden.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.