Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Z deseti Cikánů je devět šmejdů, říká šéf mostecké policie

Z deseti Cikánů je devět šmejdů, říká šéf mostecké policie
zdroj: Mediafax

Starostové měst a obcí Šluknovského výběžku se v souvislosti se snahou vyřešit problémy s nepřizpůsobivými romskými občany shodli na takzvaném Desateru Šluknovského výběžku, tedy deseti bodech, které požadují od vlády a zákonodárců splnit.

ParlamentníListy.cz požádaly politiky, kteří se romskou problematikou zabývají, aby tyto návrhy okomentovali. Senátora Jiřího Čunka, zastupitele Bronislava Schwarze a náměstka primátora Ústí nad Labem pověřeného řízením městské policie Jana Řeřichu.

Výzvu podepsali starosta města Rumburk a senátor Jaroslav Sykáček, starosta Jiřetína pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser, starosta města Varnsdorf Martin Louka a starostka města Šluknov Eva Džumanová.

Některé body se mi líbí, některé jsou spíše alibistické

Podrobně deset těchto bodů rozebral člen předsednictva Severočechů.cz, zastupitel Ústeckého kraje a šéf městské policie v Mostě Bronislav Schwarz, který se s romskou problematikou setkává již dvacet let. „Některé body se mi líbí, některé jsou spíše alibistické," říká k tomu.

„Požadujeme posílení, nebo přinejmenším zachování stávajícího počtu policistů ve Šluknovském výběžku, a to především ve výkonu hlídkové služby," píše se v bodu jedna. „To může být řešení opravdu dočasné, ale ne trvalé. My tady máme mít demonstraci anarchistů a státní policie nám říká, jestli to zajistí městská policie, protože oni mají lidi tam. Takhle to přece nejde dělat dlouhodobě. Romská minorita se neumí chovat a má to v genech," říká pro ParlamentníListy.cz Schwarz.

Celý článek naleznete na PARLAMENTÍ LISTY.