Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Z ČT přišlo razantní prohlášení o zoufalství, hrůze a strachu, který tam panuje

Z ČT přišlo razantní prohlášení o zoufalství, hrůze a strachu, který tam panuje
Daniela Drtinová | zdroj: osobnosti.cz

Výkonný výbor Nezávislé odborové organizace České televize je znepokojen tím, že odchází některé výrazné tváře televizního zpravodajství. Odchody těchto osobností z ČT jsou podle nich důsledkem dlouhodobě napjaté atmosféry posledních dvou let, a kvůli tomu se prý zvýšila spotřeba antidepresiv indikovaných závodní lékařkou.

„Během několika týdnů došlo k totálnímu rozpadu dosud kompaktního týmu Událostí, komentářů a diskusních pořadů ČT24. Odchody zkušených osobností z ČT jsou důsledkem dlouhodobě napjaté atmosféry, ve které se jen těžko duševně pracuje. Jistě není samo sebou, že se v posledních dvou letech rapidně zvýšila spotřeba antidepresiv indikovaných závodní lékařkou," uvedl výbor.

„V prostředí plném strachu, marnosti a beznaděje, kde jsou zaměstnanci i externí spolupracovníci mnohdy nuceni k neúnosné pracovní době, která jim znemožňuje elementární kontakt s rodinami, se nedá očekávat žádný profesní růst, tvůrčí invence ani spokojenost z vykonané práce. Není tedy divu, že z takového prostředí, kde převažuje demotivace, únava a pasivita, lidé utíkají. Jsme zklamáni důsledky řídících metod, které předvádí management, do jehož působení jsme zpočátku vkládali nemalé naděje," zmínil výbor dále s poukazem na to, že za stávající situaci je do značné míry spoluzodpovědná i Rada ČT. Ta se prý dlouhodobě nechová jako kontrolní orgán, ale spíše jako obhájce managementu, který do čela televize veřejné služby dosadila.

„Na takový kontrolní orgán nemá nejmenší smysl se obracet s jakýmkoli podnětem či stížností," zdůraznili odboráři.

Vyzvali také zákonodárné sbory, aby přikročily k potřebné radikální změně zákonů tak, aby mediální rady už napříště nemohly být voleny na základě „tajemných lobbisticko-politických obchodů".  

„Důrazně žádáme, aby legislativní proces byl zahájen neprodleně, než bude v televizi veřejné služby dílo zkázy dokonáno," dodali odboráři z Nezávislé odborové organizace ČT v čele s Antonínem Dekojem, Hanou Vidimskou a Adamem Komersem.

Odchod ohlásil Veselovský i Drtinová

Odboráři reagují na události, které se staly počátkem tohoto týdne. V pondělí totiž oznámil svůj odchod moderátor Martin Veselovský z pořadu České televize Události, komentáře. Končí údajně na vlastní žádost na konci března. Svůj krok zdůvodnil tím, že potřebuje radikální pracovní změnu.

Odejít se ale rozhodla i moderátorka Daniela Drtinová, kterou loni v srpnu proti její vůli odvolali nadřízení z pořadu Události, komentáře. Nakonec se dohodla s vedením televize na moderování pořadu Interview na ČT24.

„Podala jsem dnes výpověď. A učinila to také dramaturgyně Interview DD Lenka Vinšová," napsala Drtinová médiím v pondělí. Drtinová přitom měla s vedením televize dlouhodobé spory.

„Její odchod nás mrzí," reagoval na odchod Drtinové ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal s tím, že se Drtinové dařilo v pořadu přinášet nový analytický pohled na nejvýznamnější událost dne.

„Chápu nicméně, že takový pracovní závazek, který by zahrnoval přípravu a vysílání pět dní v týdnu, je náročný. Děkuji jí za odvedenou práci a přeji jí mnoho štěstí v jejím dalším působení," uvedl Šámal. Drtinová podle něj v televizi skončí na konci března.

Železný: Říkat že to nic neznamená, by nebylo správné

Vedoucí moderátorů zpravodajství ČT Jakub Železný k odchodu Drtinové a Veselovského pro server Lidovky.cz uvedl, že jej rozhodnutí těchto dvou moderátorů mrzí a považuje ho za chybu. Je však přesvědčen, že ČT najde vhodné nástupce. O důvodech jejich odchodu spekulovat nechce.

K dotazu, zda odchody těch dvou nějak poznamenají kvalitu zpravodajství, ale řekl, že to je dvousečné.

„Když odchází profesionálové, tak vyhlašovat, že to nic neznamená a je to v pořádku, by nebylo správné. Ale na druhou stranu, kdyby si s tím ČT neporadila, znamenalo by to, že nedokáže vychovávat další profesionály a já jsem přesvědčený o tom, že to dokáže,“ poznamenal k tomu Železný.

Zdroje: