Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Vystrašení Češi šetří a škudlí. Ekonomové to rádi vidí

Vystrašení Češi šetří a škudlí. Ekonomové to rádi vidí
zdroj: tisková zpráva

Češi příliš šetří, a tím prý přispívají k ekonomické recesi. Způsobilo jejich chování zvyšování daní a s tím související zdražování, nebo neustálé strašení ministra financí Miroslava Kalouska deficitem státního rozpočtu? Oslovení ekonomové každopádně národ chválí za to, že se nenechává strhnout k rozhazování třeba i na dluh. A stát vyzývají: K utrácení lidi neponoukejme.

„Mohou za to všechny faktory, které se sešly – recese, inflace, vystresovaní lidé a do toho zvyšování cen kvůli růstu DPH, které podlomilo soukromou spotřebu,“ prohlásila ke snížení spotřeby ekonomka Markéta Šichtařová.

Ekonom a člen NERV Petr Zahradník si myslí, že šetření občanů neovlivnil jen růst DPH, které vedlo ke zvýšení cen. „Míra útlumu je daleko větší, roli hraje spíš psychologický faktor,“ řekl.

Větší utrácení není správná cesta

Soukromá spotřeba tvoří významnou část hrubého domácího produktu (HDP) – až šedesát procent. Neměli by tedy lidé víc utrácet, aby podpořili růst české ekonomiky? „Někteří lidé na utrácení nemají, a mzda většiny lidí poroste ještě několik měsíců méně než ceny,“ upozorňuje Šichtařová. Ekonomka není příznivcem toho, aby politici nebo ekonomové nabádali veřejnost, aby více utrácela. „To není cesta, protože by si na to půjčovali. Stejně by to ekonomice pomohlo jen krátkodobě, ale dlouhodobě to vede k většímu zadlužování, které prohlubuje příčiny krize,“ varuje.