Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Vysoké romské důchody zvedly ze židle Škromacha. Už podruhé

Vysoké romské důchody zvedly ze židle Škromacha. Už podruhé
zdroj: Mediafax

Ne všemu, co se na internetu objeví, se dá věřit. A to i když se to tváří sebevíc důvěryhodně. Jedná se o základní poučku, kterou stále dokola přeříkávají lidé, kteří se internetem zabývají. A na kterou stále celá řada běžných internetových uživatelů zapomíná.

Když vám někdo vypráví historku z černé sanitky, která se zaručeně stala kamarádovi jeho kamaráda a kterou vy sami slyšíte už od třetího člověka, těžko byste té historce přikládali nějaký význam. Když se však k internetovému uživateli dostane nějaký spam, který se tváří, jako že je z důvěryhodného zdroje (ideálně nějaké té státní instituce), tak je člověk schopen uvěřit i sebevětšímu nesmyslu.

Lidem často chybí soudnost, stýská si Škromach

A to je právě případ spamu (nevyžádané pošty/odkazu, který se šíří napříč internetem mezi jeho uživateli) o tom, kterak Romové trvale žijící na sociálních dávkách budou dostávat důchody vypočtené z průměrné mzdy 24 000 Kč měsíčně, aniž by kdy museli pracovat.

S tímto spamem se setkal i stínový ministr práce a sociálních věcí za sociální demokracii Zdeněk Škromach. Již před rokem se k němu dostalo vyjádření se zfalšovanou hlavičkou ministerstva práce a sociálních věcí, kde se psalo o tom, že Romům je vypočítáván důchod z průměrné mzdy. Místopředseda ČSSD se tak obrátil na tehdejšího ministra zmíněného resortu Petra Šimerku, aby informace prověřil. Krátce nato vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí tiskovou zprávu, kde popírá obsah onoho spamu a vysvětluje, jak se věci skutečně mají.

Celý článek na ParlamentniListy.cz