Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Výjimky u DPH jako bumerang. Gazdík nevzdává knihy

Výjimky u DPH jako bumerang. Gazdík nevzdává knihy
zdroj: tisková zpráva

Vládní koalice už vyhlásila, že nebude přesouvat žádné další položky do nižší desetiprocentní sazby DPH. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík však chce stále prosadit výjimku i pro knihy. Podporu našel nejen u ministra kultury, ale i financí, informuje Aktuálně.cz.

Deklarovaná shoda koalice na „konečném" seznamu položek, které nepostihne sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procentech, může ještě doznat změny. TOP 09, tahoun chystaných reforem, chce, aby v nižší desetiprocentní sazbě DPH byly nakonec i knihy a tištěná média.

„Knihy jsem nevzdal," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „A mám v tom podporu pochopitelně ministra kultury, ale i ministra financí."

Zároveň prozradil možnosti, za nichž lze dodatečné výjimky dosáhnout. Při první by se muselo podařit přimět koaliční partnery, aby z doposud dohodnutých výjimek některé vyřadily. „Na tahu jsou Věci veřejné, aby ustoupily od některých potravin," vyzval Gazdík k ústupku nejmenší vládní stranu, zatímco nejsilnější ODS se stavěla proti jakýmkoli výjimkám.

Celý článek na ParlamentniListy.cz