Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Ve zchudlé ODS se bude vyhazovat. Podle vedení žádná novinka

Ve zchudlé ODS se bude vyhazovat. Podle vedení žádná novinka
zdroj: tisková zpráva

Neúspěch ve volbách má dopad i na lidi, kteří s politickými stranami spojují i svoji pracovní kariéru. Když u voličů propadla KDU-ČSL, znamenalo to výpověď pro každého druhého člověka, který ve straně byl zaměstnaný. A šetřit se začalo i v jiných stranách.

Některé politické strany se po volbách musejí uskromňovat, zvlášť nedodostaly-li takovou přízeň voličů, na jakou byly zvyklé či očekávaly.

Ve čtvrtek upozornil deník Právo na to, že občanští demokraté oslaví dvacet let své existence "utahováním opasků" v takové míře, že propustí některé své manažery. Cílem je prý úspora zhruba pěti milionů korun, které budou následně využity k navýšení platů zaměstnanců, kteří reorganizaci přežijí.

Proti tomu se však vedení strany ještě ve čtvrtek razantně ohradilo. "Zkresluje se tak Koncept reorganizace manažerské sítě ODS. To je materiál, který shrnuje aktuální úvahy o změně fungování sítě oblastních manažerů. Cílem je především identifikovat příležitosti, jak posílit efektivitu a profesionalitu oblastní administrativy ODS. Prezentovat tento projekt téměř výhradně jako otázku propouštění oblastních manažerů považujeme za nekorektní," uvedl v emailu rozeslaném médiím hlavní manažer ODS Jan Kočí. Dodal, že v letošním roce bude projekt testován v plzeňském regionálním sdružení a teprve na základě výsledků bude zvážováno, zda se do něj v budoucnu zapojí i další regiony.

„Úvahy o zefektivnění činnosti sítě oblastních manažerů nejsou v rámci ODS žádnou novinkou. V rámci strany o potřebě větší profesionalizace hovoříme minimálně poslední čtyři roky," řekl také místopředseda ODS Pavel Drobil. I on doplnil, že v době, kdy se provádí úspory na úrovni státu i v soukromých firmách, považuje takový cíl za logický a správný.

ODS přišla o 83 milionů, a tak musí někdo "z kola" ven

Ať už se situace pojmenuje jakkoli, jisté je, že někdo musí prostě z kola a práce ven. Deník Právo totiž upozornil na to, že ekonomická situace ODS je v souvislosti s nižšími volebními výsledky a tím i menšími státními dotacemi od roku 2008 více než napjatá.

A to nejen v centrále, ale i regionech. Strana totiž ve srovnání s rokem 2006 přišla vloni o 830 tisíc hlasů, což pro ni znamená také propad o 83 milionů korun ze státního rozpočtu. A tak na to, aby se se situací strana srovnala se ctí a bez deficitu, vznikl speciální koncept, který potvrdili ve své okamžité reakci i občanští demokraté.

Zatímco v tuto chvíli má ODS osm regionálních manažerů, šest oblastních manažerů pověřených vedením regionu a 83 oblastních manažerů, po reorganizaci by strana měla mít příští rok 14 manažerů oblastních a regionálních sdružení a 52 asistentů. Změny by však podle Práva měly být provedené postupně. Počet zaměstnanců o třicet procent však už byl podle informací Práva snížen například v centrále pražské ODS.

Šetří se i v KDU-ČSL

Doslova smršť výpovědí přinesly výsledky voleb zaměstnancům KDU-ČSL. "Okresní tajemníky, až na malé vyjímky v takzvaných silných krajích, jsme museli v loňském roce propustit společně i dalšími pracovníky ústřední kanceláře v Paláci Charitas. Celkem jsme byli nuceni ukončit pracovní poměr s více jak polovinou zaměstnanců," popsal serveru ParlamentníListy.cz generální sekretář strany Pavel Hořava. V současné době má tak KDU-ČSL manažery pouze na krajské úrovni. "A to ještě pro Liberecký a Ústecký kraj máme pouze jednoho manažera, tedy celkem 13 krajských manažerů (dle Stanov KDU-ČSL je oficiální název Krajský tajemník)," doplnil Hořava.


"Topka" je na svém, šetří se i v Lidovém domě

TOP 09, která zaznamenala u voličů v minulých volbách úspěch, zatím prý podle mluvčí strany Alžběty Plívové, počty manažerů neměnila ani zatím o tom neuvažuje. "Měli jsme 14 krajských manažerů před volbami a máme jich i nyní stejný počet," uvedla pro ParlamentníListy.cz Plívová.

Šetřit se musí i v Lidovém domě, aby se zaplatil kontokorentní úvěr 180 milionů korun. I tam se, jak uvedlo Právo, tedy v letošním roce propouštělo. Přesný počet lidí, kteří museli sídlo sociálních demokratů kvůli úsporám opustit, se však ParlamentnímListům.cz zjistit nepodařilo.