Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vnitro rozšiřuje pravomoci městské policie kvůli ilegálním hernám

Vnitro rozšiřuje pravomoci městské policie kvůli ilegálním hernám
Městští strážníci budou moci vstoupit do podezřelé provozovny i mimo otevírací dobu. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Ministerstvo vnitra připravilo novelu zákona o obecní policii, podle které by městští strážníci mohli kontrolovat hospody a herny, podezřelé např. z toho, že nalévají mladistvým alkohol nebo je pouštějí k automatům, i po otevírací době. Městská policie by díky novému opatření měla zajištěn přístup i do neveřejných prostor, a pokud by jí v tom chtěl majitel bránit, může použít i sílu. 

Doposud totiž platilo, že městští strážníci mohli kontrolovat pouze veřejné prostory podezřelých provozoven a jen v otevírací době. Ministerstvo vnitra takovéto opatření vnímá jako zcela neúčinná.

"Často dochází k situacím, kdy jsou za neveřejné prohlašovány i prostory, ve kterých jinak dochází běžně k nabízení služeb zákazníkům. Mnohdy je též strážníkům odepřen vstup např. s odkazem, že v provozovně probíhá soukromá akce, avšak na takové akci byl podáván alkohol nezletilým," tvrdí představitelé vnitra.

Novelu by sice měla Sněmovna schvalovat až po prázdninách, už teď ale vzbuzuje spoustu rozporuplných reakcí. "Aby chodili i mimo pracovní dobu a do prostor, které nejsou pro veřejnost, to už skoro hraničí s domovní prohlídkou," řekl člen výboru pro bezpečnost a bývalý policista Stanislav Huml.

Novelu naopak vítá místopředseda výboru pro bezpečnost Bronislaw Schwarz (ANO), který řekl, že "vstup do zmíněných provozoven i mimo pracovní dobu je minimum, co bych jim nadělil".

Podobný návrh přitom v roce 2012 schvalovala Nečasova vláda, ale Sněmovna ho zamítla. Opoziční, ale i koaliční poslanci tehdy kritizovali rozšiřování kompetencí městské policie. Současná novela kromě pravomocí zpřísňuje pravidla pro přijímání do řad městských strážníků. 

Zdroje:
Právo