Dnes je středa 26. června 2024., Svátek má Adriana
Počasí dnes 26°C Dešťové přeháňky

Vládní strany by podle přepočtu eurovoleb ve Sněmovně výrazně ztratily většinu

Vládní strany by podle přepočtu eurovoleb ve Sněmovně výrazně ztratily většinu
Petr Hloušek / Právo / Profimedia | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Vládní strany by podle přepočtu výsledků v letošních evropských volbách ve Sněmovně výrazně ztratily dosavadní většinu, místo 108 by měly 84 českých poslanců. Ubylo by i poslanců hnutí ANO a SPD kvůli tomu, že se v eurovolbách prosadily koalice hnutí Přísaha s Motoristy sobě a koalice Stačilo! v čele s KSČM. ANO by mělo místo 72 poslanců zvolených před třemi lety 63. SPD, které má 20 poslanců, by jich s Trikolorou mělo 11. Přepočet výsledku evropských voleb na volby do dolní parlamentní komory dnes provedla ČTK.

Koalice Přísahy s Motoristy sobě by byla třetí nejsilnější frakcí s 22 poslanci. Koalice Stačilo! pod vedením komunistů by měla 20 poslanců. S ANO by tak tato uskupení, která nyní zastoupení ve Sněmovně nemají, mohla vytvořit vládu s většinou 105 hlasů ve Sněmovně. O podporu komunistů se opíral už bývalý kabinet ANO se Sociální demokracií, v jehož čele stál předseda ANO Andrej Babiš.

Koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by podle přepočtu měla dohromady 53 poslanců. Nyní jich mají 71, o 18 míst ve Sněmovně by přišly. Starostové nyní disponují 33 mandáty v dolní parlamentní komoře, o 13 poslanců by přišli. Polepšili by si jen Piráti, kteří by místo čtyř dosavadních českých poslanců měli 11.

Zdroje: