Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vláda schválila novelu zákona o pobytu cizinců

Vláda schválila novelu zákona o pobytu cizinců
zdroj: tisková zpráva

Vláda schválila novelu zákona o pobytu cizinců, která má zavést povolení k pobytu s biometrickými údaji či spoluodpovědnost zaměstnavatelů za zaměstnané cizince.

Vláda schválila už dvakrát odloženou novelu zákona o pobytu cizinců. Ta zavede povolení k pobytu cizincům s biometrickými údaji či spoluodpovědnost zaměstnavatelů za zaměstnané cizince. ČTK to potvrdil jeden z účastníků vládního jednání.

K návrhu předloženém ministerstvem vnitra měly jednotlivé resorty přes 380 připomínek. I proto bylo jednání kabinetu v minulých týdnech několikrát přerušeno.

Novinkou bude modrá karta, rozhodovat o ní bude ministerstvo vnitra

Novela zavádí spoluodpovědnost zaměstnavatele za cizince, kterému dal práci, či takzvanou modrou kartu. Cizince by opravňovala k dlouhodobému pobytu i k výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. O jejím udělení by mělo rozhodovat ministerstvo vnitra.

Minulý týden se ministři dohodli, že případnému vyhoštění cizinců, kteří budou přistiženi při práci načerno, by mělo případně předcházet azylové řízení. Nelegálně zaměstnaný cizinec bude také mít možnost požádat o udělení dlouhodobého pobytu na dobu, po kterou se dohaduje se zaměstnavatelem o zaplacení dlužné mzdy.

Celý článek najdete na ParlamentniListy.cz