Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vláda je hrozná. I opozice. Zvolte nás, vyzývají šéfové malých stran

Vláda je hrozná. I opozice. Zvolte nás, vyzývají šéfové malých stran
zdroj: tisková zpráva

Koho do poslaneckých lavic přinesou příští volby? Na to ani Parlamentnílisty.cz odpovědět nedovedou. Podle současných předvolebních průzkumů i podle odborníků se však opět může po příštích volbách do sněmovny dostat nějaká z menších stran, které se v posledních volbách nepodařilo překročit pětiprocentní hranici.

Každopádně malé strany, kterým nyní průzkumy dávají naději na vstup do sněmovny, už mají své plány.

Průzkumy přisuzují největší šance KDU - ČSL, následně pak i Straně zelených a bloku Suverenita. „Právě tyto strany mají i podle mě největší šanci se do sněmovny dostat. Všechny tři mají voličům co nabídnout," domnívá se pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. Podle něj je již tradicí, že voliči posunou během voleb přes pět procent nějakou mimoparlamentní stranu. „Tendence měnit složení Poslanecké sněmovny pomocí menších mimoparlamentních stran u voličů je. V současné době je navíc podporována rozčarováním z Věcí veřejných," podotýká Jelínek.

Kritika vlády spojuje - od voličů po Lišku a Bobošíkovou

Právě rozčarování ze současné politiky sdílí se svými případnými voliči i předsedové výše zmíněných stran. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přitom stále doufá v předčasné volby. A to, podle něj, především v zájmu zachování politické kultury v Česku. „To, co se děje ve sněmovně, nepomůže nikomu, jen extremistům. Lidé budou otrávení především z toho, co předvádí vláda," říká pro ParlamentníListy.cz lidovecký předseda.

Celý článek na ParlamentniListy.cz