Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Viktor Kožený udeřil. Žaluje Paroubka, Grosse a Zemana

Viktor Kožený udeřil. Žaluje Paroubka, Grosse a Zemana
zdroj: Mediafax

Symbol kupónové privatizace a zakladatel Harvardských investičních fondů Viktor Kožený podal podle informací Reflex.cz odvolání proti obviněním souvisejícím s kupónovou privatizací. Mimo jiné v něm uvádí, že se jednalo o politicky motivovanou obžalobu zinscenovanou na přání tehdejšího předsedy vlády Miloše Zemana.

Exministra vnitra Stanislava Grosse zase viní, že mu v roce 2002 na počátku vyšetřování nebyl umožněn návrat do ČR. Na oba dva a také na Jiřího Paroubka podává žalobu za zneužití úřední pravomoci.

Mnoho let si pirát z Prahy, jak Viktoru Koženému přezdívala americká média, nic nedělal z českých soudů a nijak nereagoval na jejich výzvy. V těchto dnech ale podle informací Reflex.cz podává oficiální stobodové odvolání proti obviněním souvisejícím s kupónovou privatizací. Kožený už třináct let neopustil Bahamy, od roku 2003 je na něj vydán mezinárodní zatykač kvůli finančním operacím z let 1995 - 98, souvisejícím s druhou vlnou kupónové privatizace v České republice.

Na otázku, proč se nevydá do Česka a nepostaví se tomu čelem, má Viktor Kožený jednoduché vysvětlení. „Bylo by holé šílenství vydat se českým soudům, ne hrdinství, vítězství není zemřít, ale žít a vyhrát. Člověk nemusí být mučedníkem přibitým ke kříži na to, aby byl chlapem," uvádí mimo jiné v rozhovoru, který ve čtvrtek přinese týdeník Reflex.

Politicky zinscenovaná obžaloba na přání Miloše Zemana

Koženého zastupuje v České republice advokát ex offo, tedy státem přidělený, protože „své věci u nás", podle svých vlastních slov, „nevěnuje pozornost, jelikož nehodlá dodávat legitimitu politickému procesu, ve kterém je souzen třídně". Tento postoj ještě zdůrazňuje, když na závěr obsáhlého odvolání oznamuje, že podává trestní oznámení a mezi žalovanými zmiňuje Miloše Zemana, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Celý článek na ParlamentniListy.cz