Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Vesecká už oficiálně ví, že skončí ve funkci

Vesecká už oficiálně ví, že skončí ve funkci
zdroj: Mediafax

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, jíž podle rozhodnutí soudu není chybou označovat za ´justiční mafiánku´, už ví, že skončí ve funkci. Uvedl to server Novinky.cz.

Vesecké už to oznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který její odvolání navrhne vládě. Sám Pospíšil to potvrdil deníku Právo.

O odchodu Vesecké i jejím údajném nástupci Pavlu Zemanovi dosud jen spekulovala média. Na její odvolání tlačili i koaliční partneři ODS - TOP 09 i Věci veřejné, které požadují, aby Vesecká skončila ve funkci ještě před komunálními a senátními volbami.

Pospíšil sice přesný termín výměny na postu šéfa NSZ nesdělil, ale bude to podle jeho slov nejpozději do tří měsíců. „Do konce roku musí (výměna) proběhnout, dojde k ní nejpozději k 1. lednu 2011 a teď už se řeší jen procesní věci,“ řekl ministr Právu.

Vesecká se odmítla vyjádřit

Vesecká, která ještě nedávno do médií prohlašovala, že přežila už několik vlád a pokusů o odvolání a o svůj post se neobává, odmítla Pospíšilova slova komentovat.

„Nyní je to na rozhodnutí pana premiéra, jaký bude další postup, kdy to bude projednáno,“ citují Pospíšila Novinky.cz. Nástupcem Vesecké má být český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman. Právě kvůli jeho závazkům v Haagu se prý konec Vesecké ve funkci zdržuje.

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala. Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.