Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Velká postava kauzy Rath: Exposlanec, za kterým měl jet hejtman s krabicí

Velká postava kauzy Rath: Exposlanec, za kterým měl jet hejtman s krabicí
zdroj: tisková zpráva

V kauze Davida Ratha měl Michal Pohanka původně pouze postavení „čekajícího pacienta“. V osudné pondělí večer se měl sejít s Davidem Rathem v jeho domě v Hostivici, aby mu středočeský hejtman změřil tlak. Nakonec však ošetřujícímu lékaři, který nesl krabici s penězi, zkřížila cestu zásahová jednotka a místo za pacientem putoval na výslech a posléze do vazby. Nyní to však vypadá, že byl do „průšvihu“ namočen více, než jen jako náhodný svědek.

Podle MF DNES se nyní ukazuje, že Pohanka měl možná s Rathem a jeho spolupachateli společný byznys. Jeho jméno se prý objevuje i ve vyšetřovacím spise. Především v souvislosti se zakázkami na dodávky techniky do kladenské nemocnice.

V této souvislosti již čelí obvinění z korupce náměstek ( a partner) ředitelky kladenské nemocnice Petr Kott a zástupce firmy Puro- Klima Martin Jireš. Ten měl Kottovi předat čtyřmilionový úplatek. V souvislosti se zakázkami na vybavení nemocnice však policie prověřuje i další firmy.

Vodítkem jí jsou i odposlechy, na kterých se náměstek Kott o některých dodavatelích vyjadřoval slovy „to jsou firmy od Pohanky“. S ředitelkou Pancovou se prý o někdejším sněmovním „přeběhlíkovi“ v této souvislosti bavil opakovaně.