Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vědci zjistili, které zranění se stalo Richardu III. osudným

Vědci zjistili, které zranění se stalo Richardu III. osudným
Na lebce Richarda III. našli britští vědci několik zranění, která se mu stala osudnými | zdroj: Profimedia

Britští historici zkoumali ostatky anglického krále Richarda III. a tvrdí, že se jim podařilo objevit zranění, které způsobilo v roce 1458 jeho smrt. S největší pravděpodobností v bitvě u Bosworthu padl po zásahu do hlavy, uvádí SkyNews.

Podle forenzního týmu zranění na lebce způsobil úder mečem nebo halapartnou. "Pomocí moderní forenzních metod jsme zjistili, že Richardova kostra utrpěla v čase kolem smrti 11 zranění. Devět z nich bylo do lebky a byly zjevně způsobeny v bitvě," řekla SkyNews profesorka Sarah Hainsworth.

Rány na hlavě podle ní značí, že během král bojů přišel o helmu. Další dvě zranění se nacházela v oblasti hrudníku a pánve.

Vědci kosti zkoumali na CT a mikro-CT a podle soudního patologa Guye Ruttyho jde o přelomový moment, který si budou všichni pamatovat.

Dlouho se totiž ani nevědělo, kde byl Richard III. pohřben, jeho ostatky byly nalezeny teprve v roce 2013 pod parkovištěm v Leicesteru.

K ostatkům ale Rutty nepřistupoval nějak speciálně jen kvůli tomu, že šlo známého panovníka, jehož smrt znamenala konec války růží. "Přistupoval jsem k němu jako ke komukoli jinému, se stejným respektem a se stejnou profesionalitou," podotkl. 

Zdroje:
news.sky.com