Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Parní válec nezastavíme. Opozice vzdává boj proti růstu DPH

Parní válec nezastavíme. Opozice vzdává boj proti růstu DPH
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zástupci opozičních stran se ve sněmovně hodlají hlasitě ozvat proti růstu DPH, jak jej navrhla vláda, proti síle 118 koaličních poslanců ale nic nezmůžou, přiznali například Milan Urban z ČSSD či komunista Pavel Kováčik.

„Tento způsob financování důchodové reformy považujeme za nehorázný zločin na většině občanů, protože zvýšení DPH bude mít obrovský dopad na zdražení všeho zboží, nejen toho, kde se DPH přímo zvyšuje. Bude to mít kumulativní efekt například prostřednictvím zdražením pohonných hmot a energií," řekl serveru ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Výjimka na nulovou daň

Bude to mít podle něho negativní dopad ve školství, zdravotnictví i v základních potřebách občanů. Strana samozřejmě nepodpoří návrh koalice. Dále přijde s vlastními návrhy: potraviny, bydlení, školství a zdravotní péči dát do snížené sazby a některé konkrétní věci i do sazby nulové.

„Tvrdíme, že je možné vyjednat tuto výjimku u EU, a to budeme požadovat. Je jasné, že na základě takzvané malé důchodové reformy se sníží sedmdesát procent důchodů a teprve potom se snad možná bude valorizovat a kvůli zvýšení DPH se zvýší především životní náklady rodin s dětmi a důchodců a občanů s nízkými a středními příjmy," dodal Kováčik.

Celý článek na ParlamentniListy.cz