Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Vaše krev právě zachránila člověka, posílají ve Švédsku SMS dárcům

Vaše krev právě zachránila člověka, posílají ve Švédsku SMS dárcům
Švédsko spoléhá na to, že dobrý pocit, poděkování a informace o tom, že krev skutečně pomohla, namotivují lidi k dalšímu dárcovství. Navíc se svým dobrým skutkem mohou pochlubit na sociálních sítích (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Švédsko se rozhodlo povzbudit dárce krve pomocí zpráv do mobilu, ve kterých je informují o tom, že jejich krev právě pomohla zachránit něčí život. Od pozitivní zpětné vazby si slibuje jejich povzbuzení k opakovanému dárcovství.

"Snažili jsme se najít nějaký způsob, jak dát dárcům vědět, jak je jejich čin důležitý. Chceme jim dát zpětnou vazbu a myslíme si, že tohle je dobrý způsob," řekla deníku The Independent marketingová manažerka stockholmské krevní banky Karolina Blom Wibergová.

Dárci při registraci podepíší souhlas se zasíláním zpráv a následně jim přijde první děkovná SMS zpráva. Poté vždy, když bude jejich darovaná krev použita, dorazí SMS, opět doplněna poděkováním. "Je to skvělý pocit, vědět, že jste udělali něco dobrého, a dokonce tím možná zachránili něčí život. Chceme, aby dárci i veřejnost pochopili, jak důležitý jejich přínos je," uvedla Blom Wibergová.

 

Podle ní kampaň zatím vychází nad očekávání dobře. Lidé se o svůj dobrý pocit dělí s přáteli na sociálních sítích a hlavně se vracejí a krev darují opakovaně.

Protože Švédsko, stejně jako jiné země v Evropě, čelí poklesu zájmu o dárcovství krve, rozhodly se úřady dát veřejnosti o problému vědět co nejotevřenějším způsobem. Na internetu mohou lidé v metropoli zjistit aktuální stav krevních zásob. Nově také mohou na nedostatek určité krevní skupiny upozornit své přátele prostřednictvím sociálních sítí, a případně tak motivovat k dárcovství další lidi. 

Zdroje: