Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V Rusku zažívají boom sexuální večírky, u pouliční prostituce to je horší

V Rusku zažívají boom sexuální večírky, u pouliční prostituce to je horší
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V Rusku se na pozadí vojenské invaze na sousední Ukrajinu daří sexuálním večírkům. Poptávka po nich vzrostla, jelikož se lidé chtějí zbavit stresu a rozptýlit. Naopak v oblasti erotických služeb je situace složitější, sexuální pracovnice nižší a střední cenové kategorie pociťují dopady mobilizace.

Stas z Belgorodu má na profilu na síti VKontaktě znaky Z a V, tedy symboly ruské invaze. Podle webu The Insider hledá bisexuálního muže slovanského vzhledu pro sex s ním a ženou. A tvrdí, že blízkost hranic s Ukrajinou a válka, kterou loni rozpoutalo Rusko, neovlivnily jeho sexuální život. Swingers party se v Belgorodu odehrávají pravidelně. Ostřelování, protivzdušná obrana a množství vojáků nejsou pro orgie překážkou, tvrdí další příznivci skupinového sexu z ruských regionů.

„Můžu jednoznačně říct, že letos (v roce 2022) bylo na swingers akcích více lidí,“ tvrdí Ilja Lukičev, který takové večírky organizuje. Ty jsou uzavřenými sešlostmi, i skupiny na sociálních sítích jsou striktně moderovány a nepřijímají cizince, píše The Insider. „Máme 70 správců a v komunitě je přísně zakázáno diskutovat o politice, dětech, LGBT+, drogách a ruské pravoslavné církvi,“ uvedl Lukičev. Ceny za účast se podle něj od roku 2019 nezměnily. Jestli stála vstupenka na swingers party pro muže 5000 rublů (přibližně 1600 korun), zájemce zaplatí stejnou sumu i nyní.

Loňský rok se prý vydařil také organizátorům večírků zvaných Kinky Party, byť prý nezačal dobře. „Zpočátku, po 24. únoru, bylo zájemců o účast viditelně méně. V komunitě panoval velmi silný stres (...) Na druhou stranu jsou naše setkání místem, kam se lidé chodí uvolnit. Proto jsme v březnu uspořádali akci nového formátu, bez sexuálních interakcí - Kinky Care. Bylo možné přijít, pomazlit se, navzájem se namasírovat a poslouchat meditativní hudbu,“ popsala organizátorka Taisija Blanche.

Obvykle se Kinky Party jen málo podobá meditaci a nechybí na ní sexuální interakce, poznamenal The Insider, podle něhož tyto večírky obnášejí předběžný výběr účastníků, povinné tematické kostýmy, show a erotické aktivity jako bičování. Taisija Blanche zároveň serveru řekla, že členové jejich komunity se liší od účastníků swingers party nebo večírků BDSM. „Kinky Party je o kultuře aktivního souhlasu, zkoumání vlastní smyslnosti a bezpečí... Lidé, kteří k nám přicházejí, vyznávají stejné hodnoty. Mimochodem, proto jsme po 24. únoru neměli v komunitě konflikty,“ tvrdí žena.

Na Kinky Party se zároveň změnila nálada. „Lidé píší, že už nechtějí odkládat své touhy. Dokonce i ti, kteří dlouho řešili, zda na Kinky Party přijít, si na pozadí toho, co se děje, uvědomili, že teď je ten správný čas,“ tvrdí další organizátorka Tanja Dmitrijevová. Zhoršila se však situace s dodavateli - ubylo jich. „Jednou se nám zpozdil střih videa, protože střihače mobilizovali,“ popsala Dmitrijevová.

Ruské sexuální pracovnice přitom zaznamenávají pokles poptávky. „Nejvíce letošní rok (rok 2022) zasáhl dívky pracující v nižším a středním cenovém segmentu. První velký pokles poptávky přišel v únoru a březnu, druhý na konci září, kdy vyhlásili mobilizaci. Víceméně jistě se cítí jen VIP eskortní ženy a dominy,“ uvedla Irina Maslovová, zakladatelka hnutí Serebrjanaja roza, které se věnuje ochraně práv sexuálních pracovnic. Mluvčí fóra sexuálních pracovníků Marina Avramenková nedávno uvedla, že přísun klientů se snížil dvakrát až třikrát a příjmy klesly o 30 až 50 procent.

Podle další ženy, která poskytuje sexuálním pracovnicím pomoc v oblasti práv, oboru hlavní ránu zasadila mobilizace. „Zřejmě došlo k přehodnocení hodnot a mnozí klienti nyní raději nosí peníze rodině. Někteří se oženili, nedávno nastal boom rychlých sňatků, a také odmítli sexuální služby,“ uvedla žena, u níž The Insider použil změněné jméno Kristina. Zákazníci podle ní také častěji žádají slevu s odkazem, že jdou do války. „Ale holky, pokud vím, takové slevy nedávají,“ dodala.

Vše má důsledky. „Ceny klesají a sexuální pracovnice při honbě za klientem souhlasí s nebezpečnějšími praktikami,“ uvedla Maslovová. „Chudnutí obyvatelstva zároveň vedlo k tomu, že takový výdělek hledají ženy, které se tím dříve nezabývaly,“ upozornila. O sexuální pracovnice se přitom náhle začaly zajímat bezpečnostní složky, píše The Insider. „Důvodem je zřejmě zintenzivnění všeobecného boje za morálku a zdrženlivost,“ domnívá se Maslovová.

Pleteme a pečeme pro vítězství: Rusové posílají vojákům na Ukrajině doma vyráběné dárky

Ruští dobrovolníci vyrábějí ledvinové pásy ze psí srsti, které pomáhají udržet v teple vojáky bojující proti Ukrajině. Děti ve věku od šesti let dostávají ve škole za úkol šít kukly a vyrábět amulety, které mají vojáky ochránit. A postarší pletařské prapory pletou ponožky, které posílají na frontu, píše list The Washington Post.

V Magnitogorsku, městě nedaleko Uralu, sbírá pekárna Sergeje Lozy divoký chmel, aby připravila celozrnné kváskové suchary pro vojáky. Studenti technické školy ve Voroněži na jihozápadě Ruska vyrábějí zákopové svíčky a svařují robustní kovová polní kamna. Školáci z celého rozlehlého Ruska píší dopisy a tvoří kresby na podporu armády.

Tato zdánlivě spontánní gesta jsou často akcemi řízenými shora a organizovanými místními úředníky, školami, státem financovanými proruskými mládežnickými skupinami a federálními centry „aktivního stáří“.

Jde o součást snahy Kremlu zvrátit klesající podporu války na Ukrajině a podnítit novou vlnu vlasteneckého nadšení, zatímco prezident Vladimir Putin násobí svou dlouhou, nákladnou a krvavou kampaň za zabrání ukrajinských zemí.

První zástupce náčelníka Putinova generálního štábu Sergej Kirijenko otevřeně prohlásil, že Rusko musí na podporu války mobilizovat veškeré obyvatelstvo, jinak by mohlo prohrát.

„Rusko vždy vyhrálo jakoukoli válku - pokud se z ní stala lidová válka,“ řekl Kirijenko v říjnu na fóru ředitelů škol. „Tuto válku jsme povinni vyhrát, a to jak na bojišti, tak válku ekonomickou, psychologickou a informační, která je proti nám vedena. Ale aby se tak stalo, musí to být válka lidová,“ dodal.

„Každý příspěvek k vítězství je cenný,“ uvedl Kirijenko, který patří mezi Putinovy válečné štváče. „Ať už jde o dopis pro vojáka nebo práci výrobních závodů zajišťujících potřebné dodávky techniky,“ řekl.

Kremelská propaganda však ztrácí na síle, protože sledovanost diskusních pořadů státní televize - obecně oblíbených mezi Putinovými věrnými - klesá.

Snaha o sociální mobilizaci přichází uprostřed prohlubujícího se znepokojení veřejnosti nad rostoucím počtem ruských obětí a zpackanou mobilizací. Podle listopadového průzkumu nezávislého nevládního střediska Levada si nyní 53 procent respondentů přeje mírové rozhovory, zatímco 41 procent si přeje, aby Rusko bojovalo dál.

„Zatím nevidíme mnoho lidí, kteří by byli mobilizovaní, tedy v tom smyslu, že by narukovali na frontu,“ řekl v rozhovoru Denis Volkov ze střediska Levada. „Řekl bych, že všeobecná reakce je: ‚Udělejte to bez nás. My se nechceme účastnit‘,“ dodal.

Skupina těch, kdo jsou odhodlaní bojovat, se podle Volkova snížila zhruba na 15 až 20 procent. „Jsou to vlastenci. Říkají: ‚Měli byste být houževnatější a neústupnější. Prostě bojujte dál.‘ Ale to nejsou lidé, kteří by sami šli bojovat. Jsou to starší osoby, převážně muži,“ řekl.

Ruské úřady celé roky potlačovaly veřejný aktivismus a svobodu slova. Proto dává smysl, že nové snahy rozdmýchat vlastenectví pokulhávají, řekl nezávislý sociolog Boris Kagarlickij, který je ředitelem moskevského Ústavu globalizace a sociálních hnutí.

„Společenská mobilizace není něco, čeho můžete dosáhnout prostřednictvím psaní dekretů, pár veřejných projevů a podobně,“ uvedl Kagarlickij. „Vyžaduje ten druh společenských, politických, a dokonce i kulturních mechanismů, které v současném Rusku chybí, přinejmenším na straně vlády,“ dodal.

Krátce po začátku invaze na Ukrajinu Rusko postavilo mimo zákon kritiku armády a další projevy disentu. „Ironií této situace je, že ve snaze zničit jakoukoli opozici zničil systém i samotnou schopnost společnosti vyburcovat se kolem jiných problémů,“ uvedl Kagarlickij.

V rozhovorech s ruskou státní a regionální televizí ženy během pletení upřímně vyprávějí, že do každého očka vkládají lásku. A pak zopakují státní propagandu o válce. V jižním Rusku zorganizoval Nikolaj Bondarenko hodiny pletení ve školách a pro místní média zdůraznil, že děti „dobrovolně“ upletly 200 párů teplých podkolenek pro vojáky.

V Lipecku založilo mládežnické křídlo Všeruské lidové fronty řemeslné centrum Pletací prapor, který na pletení verbuje ženy z domovů pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

Pletení, pečení, psaní dopisů a shromažďování finančních prostředků navazuje na sebemytologizaci Ruska jako národa, který za druhé světové války zachránil svět před německými nacisty, a usiluje o hlubší zapojení obyčejných Rusů do války.

Cílem je zřejmě posílit kolektivní cíl a naději uprostřed opakovaných neúspěchů Ruska na ukrajinském bojišti a přetrvávajících logistických problémů s výcvikem a vybavením přibližně 300 000 mobilizovaných vojáků.

Jedna pletařská skupina si říká Noční čarodějky podle slavných sovětských pilotek z druhé světové války, které podnikaly bombardovací nálety proti nacistům.

Podle ruské psycholožky Jekatěriny Kronhausové, která působí v Izraeli, jsou snahy podpořit proválečné aktivity součástí propagandy, která Rusko zobrazuje jako zachránce. A dobrovolnické aktivity lidem pomáhají zmírnit strach z války.

„To jsme zažívali i v sovětském období a dobře to známe. ‚Vyrobím nějakou keramiku nebo pošlu ponožky nebo své poslední rubly‘. Jde přece o vlastenectví - musíme vyvěsit vlajku, musíme zpívat hymny a podobně,“ řekla Kronhausová.

Dvaaosmdesátiletá Zinajda Jevmenková z Uljanovska věnovala všechny své úspory - 300 000 rublů (asi 95 000 korun) - na koupi malého dronu pro ruskou armádu. Průměrný ruský důchod je v přepočtu asi 6000 korun. V projevu vděčnosti se jí jeden z vojáků vrhl k nohám, dotkl se čelem země a slíbil, že „zvítězí a udrží další muže naživu“.

Jiné dobrovolnice se ale takové radosti nedočkaly. Ve městě Orjol přivolala důchodkyně policii, když zjistila, že se ponožky, které upletla pro vojáky, prodávají na místním trhu. Ženu to tak rozrušilo, že musela být převezena se srdečními problémy do nemocnice.

Zdroje: