Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

V Řecku pořádají výstavu o své krizi

V Řecku pořádají výstavu o své krizi
Z projektu "A gathering" | zdroj: http://a-gathering.tumblr.com

Chystáte-li se na pozdní dovolenou do Řecka a rádi byste ji obohatili něčím méně tradičním, pak Makendonské muzeum současného umění v Soluni nabízí velmi aktuální výstavu. Píše se o ní i v nejnovějším vydání vlivného týdeníku The Economist. 

Řecká ekonomika je v troskách a s napětím ji sleduje celá Evropa. Politická situace v zemi je nestabilní. Krize pak prostřednictvím společné měny může zasáhnout celou eurozónu. Obyvatelé kolébky evropské civilizace jsou už mnoho měsíců pravidelně v ulicích a protestují. Tato situace vedla řecké kurátory umění k tomu, že požádali 28 umělců z celého světa, aby vytvořili plakáty o současném Řecku pro projekt s jednoduchým názvem Shromáždění (A Gathering). Výsledkem tohoto zadání je pohled na současnou řeckou identitu z mnoha úhlů. 

Výstava se nejdříve objevila v květnu na různých místech v Aténách a v září pak na velkém Aténském festivalu. Od října bude k vidění v Makedonském muzeu současného umění v Soluni jako součást akce s názvem Neviditelná města, která je oslavou stoletého výročí osvobození této řecké metropole. 

Zdroje:
The Economist