Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Úřad zakázal odhalit jména zlodějů. Je tu bordel, ozvalo se a zlobí se i ministr

Úřad zakázal odhalit jména zlodějů. Je tu bordel, ozvalo se a zlobí se i ministr
Úřad pro ochranu osobních údajů. | zdroj: ceskatelevize.cz

Obec Kravaře na Českolipsku musí kvůli rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů zaplatit 30 tisíc korun pokutu, neboť na svém webu zveřejnila jména obecních zlodějů. Řada oslovených politiků si ale myslí, že by se měla změnit legislativa, neboť občané mají mít právo vědět, kdo je okrádá.

Obec Kravaře na Českolipsku musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun, protože na svých internetových stránkách zveřejnila jména zlodějů. V pátek o tom rozhodl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), informoval server Tn.cz. Radnice chtěla ale svým krokem snížit kriminalitu a informovat své občany o lidech, kteří v obci škodí.
 
Starosta Vít Vomáčka se chce proti rozhodnutí úřadu odvolat. A pokud obec neuspěje, bude se proti udělené pokutě bránit soudní cestou, případně kasační stížností.
 
ParlamentníListy.cz se ptaly senátorů a kandidátů do Poslanecké sněmovny, zda by občané neměli mít právo vědět, kdo je okrádá a zda by se v tomto směru neměla změnit legislativa. Většina politiků míní, že ano, i když několik je proti zveřejňování jmen zlodějíčků.

Zrušte ÚOOÚ. Je to ostudné, obludné. Chrání se práva gaunerů

Ministr pro místní rozvoj František Lukl, který vede kandidátku SPOZ v Jihomoravském kraji, souhlasí s tím, že občané mají právo znát identitu pachatelů zločinů či přestupků. „Kromě legislativy, která je závislá na řadě procesních úkonů, je vhodné uvažovat o zániku tohoto ústředního orgánu státní správy, který slušnému člověku nepřinesl ještě nikdy nic pozitivního. Jen nás stojí x desítek milionů. Stanoviska ÚOOÚ se liší, mnohdy jsou protichůdná a především postrádají zdravý rozum. Prostě je to úřad generující jen byrokracii a papírování,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lukl.

NA TENTO ČLÁNEK REAGOVAL PŘEDSEDA ÚOOÚ IGOR NĚMEC. Jeho prohlášení najdete ZDE
 
„Jednoznačně mají občané právo vědět, kdo něco spáchal. Nynější situace je skandální. Není možné, aby zločinci měli taková privilegia,“ míní šéfka Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková.

Exposlanec a pražský kandidát ČSSD Jiří Koskubarozhodnutí ÚOOÚ tvrdě zkritizoval. „Je to ostudné, obludné. A to starostové byli zastoupeni panem Gazdíkem a spol. ve vládě, že? Samozřejmě, musí se to změnit. Demokracie není ´bordel´. Nechápu, že práva gaunerů jsou nadřazena právům slušných lidí. To je prostě obludné. Na druhou stranu, čemu se divíme, když současné takzvané elity mají blíže k těm prvně jmenovaným. Zřejmě jsem primitiv, ale jisté zákony Saúdské Arábie jsou mi bližší než ty naše a EU. Snad je jednom pro to nebudeme také bombardovat,“ zlobí se Koskuba.

Ať jdou někam. Proto je u nás takový bordel...

Podle šéfa mostecké městské policie Bronislava Schwarze ze Severočechů.cz kandidujícího na listině ANO je u nás řada věcí převrácena na hlavu: „To, jak dopadla obec Kravaře, přesně vypovídá o bordelu v naší republice. Prostě zloděj, který krade, podvodník, který podvádí, nebo vrah, který někomu ublíží, musí počítat s trestem. To znamená, že jestli jsem v Kravařích kradl, jedním z trestů je kriminál nebo pořádková pokuta a podobně. A jedním z trestů i varování je: ´Pozor, máme tu zloděje, je to tenhle.` Souhlasím s tím, že by to měli zveřejňovat.“
 
„A pokud jde o Úřad pro ochranu osobních údajů, tak se nezlobte, že teď budu trochu ošklivý: Ať jdou někam. Protože přece úřad neměl vzniknout proto, aby obtěžoval slušné lidi a chránil grázly. Když někteří politici vynesou z rady, kdo si chce třeba koupit pozemek, tak to neřeší, to je moc složité. To je jednodušší dát pokutu obci za to, že bojuje proti lupičům. Já dám jiný příklad: Když zloděj krade na zahrádce, musí počítat s tím, že policejní pes od nás ho pokouše. Jednou řekneme ´policie´ a když bez reakce, pustíme psa. Nemá tam co dělat. Nemá tam co krást,“ dodal Schwarz.

Za krytí zločinců poděkujme Evropské unii

Podle starosty Trutnova Ivana Adamce, který kandiduje do sněmovny za ODS, bohužel zveřejňování identity pachatelů brání legislativa EU. „Jsme členy EU, kde jsou lidská práva nadřazena nad ochranou soukromého majetku. V tom je celý ten problém. Já osobně bych tyto zloděje nechránil. Když se zveřejní, tak se aspoň stydí. My jsme to před lety také dělali, ale vstupem do EU to bohužel končí. Bohužel tomu, kdo se chová nepatřičně, jsou zaručena jeho práva. Chápu, že jsou lidé potom naštvaní a že toho mají plné zuby. Bohužel se nemůžeme řídit vlastním názorem, ale musíme ctít právo EU.“

„Zákony, jakkoliv se zdají hloupé, se musí ctít a dodržovat. Na druhou stranu se domnívám, že nálezy ÚOOÚ jsou dlouhodobě velmi zvláštní a jsou podrobovány kritice z řad odborné veřejnosti. Předpokládám proto, že se obec proti rozhodnuti odvolá, protože se nedomnívám, že by bylo v souladu se zákonem,“ říká hejtman Středočeského kraje a senátor ČSSD Josef Řihák.

„Ano, takovou změnu legislativy bych podpořil,“ reagoval na dotaz redakce místopředseda TOP 09 a lídr kandidátky v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša.

Nechte pedofily na pokoji

„Pokud pachatel požívá větší ochrany než jeho oběti, je to vždy neklamným znamením, že v demokratickém systému není něco v pořádku. Práva a svobody jednotlivce totiž vždy v demokracii musí končit tam, kde začínají práva a svobody někoho druhého. Tedy právo být informován o tom, od koho hrozí nebezpečí, v tomto případě okradení. Jsem skeptický k legislativním změnám, dokud se úřady budou chovat jako v tomto případě. Místo pouhého dodržování litery zákona, což je mnohem pohodlnější a nemusí u toho myslet, musí ctít ducha zákona, který je v tomto případě jasný. Pokud to tak půjde dále, došli bychom k paradoxu, kdy policie dostane pokutu za pátrání po pedofilovi, abychom se nedotkli jeho práv, a budeme radši riskovat, že svůj čin zopakuje,“ řekl redakci ministr dopravy Zdeněk Žák, jednička SPOZ v Praze.

„Soudní jednání jsou veřejná, takže pokud jde o zveřejnění pravomocných rozsudků, tak nemůže dojít k porušení zákona,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip, který vede kandidátku strany v Jihočeském kraji.

„Ten, kdo krade, by měl být znám. Asi bude třeba změnit legislativu. Právo platí pro všechny stejně a je nutné ho vymáhat,“ míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Pachatel se dobrovolně vzdal svých práv

„Myslím, že pachatel trestného činu se práva na ochranu osobnosti zbavil sám tím, že spáchal nějaký trestný čin. Tady převažuje jiný veřejný zájem, a to je právo vědět, kdo v obci krade. Je to pro její obyvatele důležité i z důvodu ochrany majetku, na kterou mají Ústavou dané právo. Právo oběti musí být vždy nad právem toho, kdo cizí práva porušuje. Zdravý rozum tedy říká, že každý soud by měl dát Kravařům za pravdu,“ řekl senátor a lídr Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura.

„Ano, ale zveřejnil bych ty, co kradli dvakrát a vícekrát,“ reagoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Rozhodně se nebráním diskusi na toto téma,“ uvedla exposlankyně a lídryně ČSSD v Královéhradeckém kraji Hana Orgoníková.

„Občané by určitě právo znát zloděje měli, šlo-li o opakovanou krádež. Jednou bych asi bral jako ulítnutí. Podruhé už ne. Právo znát jména zlodějů bychom měli mít nejen v těch obcích. Jenže to by asi byl hodně dlouhý seznam. Proč bychom neměli znát jména zlodějů kabelů a kovů vůbec? Tyto krádeže přímo ohrožují bezpečnost. Znát jména zlodějů by mohlo zvýšit ostražitost lidí a zlodějnám zabránit,“ myslí si senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Rozhodně bych otevření diskuse nad tímto tématem uvítal. Je ale třeba zvážit ústavnost konkrétní normy,“ informoval předseda KDU-ČSL a lídr strany v Královéhradeckém kraji Pavel Bělobrádek.

Ostuda je největší trest. Každý si dá pozor

„Myslím si, že občané mají právo na informace. Neznám podrobně tento konkrétní případ, proto nevím, jak velkou překážku tvoří stávající legislativa. Obecně jsem pro takové zákony, které jsou samozřejmě ve prospěch a nejsou překážkou v životě lidí,“ uvedl pražský lídr Hlavu vzhůru! a starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

„Myslím si, že pro podobné drobné zloděje je jejich zveřejnění a z toho vyplývající ostuda větším trestem než jakákoli pokuta či jiný trest. Možnost zveřejnění by měla i preventivní účinek. Pokud to vyžaduje legislativní změnu, byl bych pro,“ říká kandidát ODS ve středních Čechách Jan Skopeček.

„Zveřejnit zloděje je bezesporu chvályhodná věc. Jde jen o to, aby se zveřejnili pouze usvědčení a odsouzení, jinak je to zneužitelné k osočování nevinných. A také se musí dbát zákona o ochraně osobních údajů,“ míní lídr kandidátky KSČM na Vysočině a exposlanec Pavel Kováčik.

Exposlankyně TOP 09 Gabriela Pecková, která kandiduje v Praze, uvedla, že legislativu, která by vyváženě upravila ochranu osobních údajů na jedné straně a ochranu společnosti před těmi, kdo páchají trestnou činnost na straně druhé, by podpořila.

Zloději se smějí do ksichtu

Podle lídryně SPOZ na Vysočině Ilony Švihlíkové obecně chybí nástroje transparence a pak se to řeší kreativně. „Potřebujeme systém open data, participativní rozpočty u obcí a měst, posílení pravomocí NKÚ, zamezit dobývání renty, plná aplikace směrnice 2004.17 a 2004.18,“ dodala Švihlíková.

„Já bych takové chování obce nepokutoval. Zejména, když stát není schopen řádně kontrolovat třeba výkupny kovů. Od té obce je to zřejmě akt čirého zoufalství, když se jim zloději smějí do ksichtu,“ říká kandidát ODS v Jihočeském kraji Jaroslav Zvěřina.

Exposlanec ČSSD Václav Neubauer z Pardubického kraje míní, že legislativa by se měla upravit ve prospěch informování občanů: „Zveřejnění zlodějů v obchodech také působilo příznivě. Prevence v tomto směru je důležitá. Jestli je někdo kleptoman, tak by se měl léčit. Ale ostatní zloděje je potřeba zveřejnit. Nemusíme hned sekat ruce.“

„Rozumím Kravařským, ale zákony musí platit pro všechny. Jsem pro to, abychom se po volbách zamysleli nad zákonem o osobních údajích,“ uvedl exposlanec KSČM Josef Šenfeld, který kandiduje v Ústeckém kraji.

Rozhodnutí ÚOOÚ je podle senátora Zdeňka Schwarze zvoleného za ODS jen dalším důkazem, v jakém Kocourkově žijeme. „Na jedné straně absurdní ochrana osobních údajů v tomto případě, na druhé straně si naše data může najít a použít kdokoli. Mám také pocit, že stát chrání víc zločince než občany. A je to asi jen další špatný výklad zákona,“ vysvětluje Schwarz.

Je třeba se bránit

Podle exposlance KSČM Miroslava Opálky, který je lídrem v Moravskoslezském kraji, je změna nutná: „Ale velcí zloději kryjí malé a tím i sebe prostřednictvím ochrany osobnosti, legislativy a tak dále. Volby jsou příležitostí pro vytouženou změnu.“

Exposlanec ČSSD Jiří Petrů kandidující v Jihomoravském kraji rozumí účelu zveřejnění a takové počínání podporuje: „Ostatně na malých obcích se všechno hned roznese díky místním ´zpravodajkám´. Ve velkých městech už bude účinek méně výrazný. Souhlasím však s tím, aby bylo upozorněno na recidivisty. Ti jsou nenapravitelní a je třeba se nějak bránit a upozornit ostatní, co je od takových ´talentů´ čeká.“

„Určitě bych změnu tímto směrem podporoval. Není možné nereagovat na stoupající pouliční kriminalitu, která třeba u nás na Prostějovsku nabírá obrovských rozměrů. Zostřit pravidla i tímto směrem je proto nezbytné,“ říká kandidát ODS v Olomouckém kraji Petr Sokol.

„Osobně si myslí, že by úřad měl postupovat a rozhodovat i v obecném zájmu. Ochrana údajů osob porušujících zákony a okrádajících občany, obce nebo stát není na místě,“ říká exposlanec KSČMPavel Hojda, který vede kandidátku v Karlovarském kraji.

„Ano, lidé mají právo vědět, kdo je okrádá. Jakoby lidé porušující zákon byli víc chráněni než lidé poctiví. Nelíbí se mi to a legislativu bych změnila ihned. Zákon musí chránit lidi poctivé a pracovité,“ říká exposlankyně ČSSD Miroslava Strnadlová, která kandiduje ve Zlínském kraji.

Zveřejnění lze zneužít...

Senátor ODS Milan Pešák se obává, aby nebyli postižení nevinní: „Nevadí mi zveřejňování jmen zlodějů, ale vadí mi skandalizace těch, co nic neudělali. Ať to jsou příbuzní, jmenovci nebo další.“

Exposlanec TOP 09 František Laudát, jenž usiluje o znovuzvolení v Praze, je proti změně legislativy. „Možná to zveřejňování na první pohled zní logicky. Odraďme zloděje a potenciální zloděje. Jenže o spravedlnosti má rozhodovat soud, nikoli úředníci radnice či dokonce politici. Potom je zde obrovské riziko šikany. Hodně bych se bál ostouzení nevinných. Jako politik s tím mám ošklivé zkušenosti. Proto podporuji stanovisko ÚOOÚ,“ vysvětlil.

Podobný postoj zastávají další dva exposlanci ČSSD. „Pokud byl zloděj odsouzen, byl potrestán. ÚOOÚ má pravdu. Kdo bude rozhodovat, který člověk na seznamu bude a který ne? Jak dlouho budeme ty lidi pranýřovat? Zveřejnění je trest. Trestat má právo soud. V civilizované společnosti to chápou,“ říká Stanislav Huml obhajující poslanecký mandát ve středních Čechách.

„I obce musí dodržovat zákony ČR. A lidé, kteří porušují zákony, řeší orgány činné v trestním řízení. Pouze přestupky má v kompetenci obec. Dle mého názoru se legislativa měnit nemusí,“ uvedl Antonín Seďa, lídr kandidátky ČSSD ve Zlínském kraji.

„Žijeme v právním státě, alespoň doufám. Existuje presumpce neviny. Já nevím, jestli ti lidé byli odsouzeni. Zákon se musí dodržovat,“ říká František Adámek kandidující za ČSSD v Praze.

Zdroje: