Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Umělec ulice Banksy reaguje na olympiádu kontroverzními obrazy na zdech

Umělec ulice Banksy reaguje na olympiádu kontroverzními obrazy na zdech
zdroj: tisková zpráva

S přibližujícím se začátkem olympijských her stoupá horečka na všech frontách. Londýn proto v různých čtvrtích dává prostor vybraných umělcům, aby oblažili vybrané plochy obrazy, které oslavují olympiádu. Na to však zareagoval i tajemný BANKSY, jehož totožnost je neznámá a jehož tón nebývá nikdy pochlebující.

Toto pondělí se totiž objevila v Londýně dvě jeho nová graffiti nazvaná "Going for Mould" (mířit ke kocovině, slangově) a "Hackney Welcomes the Olympics" (Hackney, chudá čtvrť Londýna, vítá olympiádu), jejich přesná lokace není známá a je velmi pravděpodobné, že je již policie dostala příkaz odstranit.

Banksyho výtvor. umění

Na první z nich (Going for Mould) je oštěpař házící namísto oštěpu raketu, což je zcela zřejmý odkaz na přítomnost raket na střechách obyvatel Londýna. Navíc má na sobě dres s číslem 1498, což je interpretováno jako přesmyčka 1984. Na druhém výjevu je zas skokan do výšky překonávající plot, který slouží jako metafora zlé sociální situace, za účelem dopadu na vypelichanou matraci. Navoněná bída olympijských her, jejichž oslava a lesk jen překrývají a nikdy nevyřeší opravdové problémy obyčejných obyvatel.