Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Umělec Jan Kraus vyplísnil Zemana. Napsal o výprasku

Umělec Jan Kraus vyplísnil Zemana. Napsal o výprasku
Miloš Zeman s Heinzem Fischerem | zdroj: Profimedia

Známý moderátor Jan Kraus si na svém webu Krausmagazín podal prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho výroku o sudetských Němcích v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA.

Prezident se distancoval od principu kolektivní viny, ale konstatoval, že "člověk by neměl zapomínat, že devadesát procent sudetských Němců hlasovalo pro pomahače Hitlera". "Oceňuji, že zbývajících deset procent - socialisté, komunisté a další - bylo proti Hitlerovi. Benešovy dekrety neobsahují princip kolektivní viny, protože odhadovaných deset procent bylo vyjmuto z odsunu," cituje Zemana server iDnes.cz.

Ačkoli Zeman v rozhovoru pro agenturu APA odsoudil vyhánění Němců, dále uvedl: "Když občan nějaké země kolaboruje se zemí, jež jeho stát okupuje, tak je vyhánění mírnější trest než například trest smrti." K tomu navíc dodal, že ve vězení měl skončit ten, kdo kolaboroval se sovětskými okupanty po 1968 v Československu.

Kamarádský výprask

Umělec Jan Kraus v tom vidí paralelu s komunistickým režimem. "Tak bychom mohli podle této úvahy přátelsky vyhnat všechny komunisty ze země - spolupracovali a pomáhali nepřátelské mocnosti - místo abychom je popravovali," reagoval na svých stránkách Krausmagazín.

"Ti, co byli v KSČ jen krátce, jako např. Miloš Zeman Zemanovič, by dostali pouze zdvořilostní, kamarádský výprask," dodává s ironií sobě vlastní moderátor.

Proti Zemanovým názorům se podle APA postavil nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel, podle něhož jsou pokusy "rozdělovat sudetské Němce na 'dobré' a na 'zlé' zcela mimo".

Zdroje: