Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Kvůli migrantům chce Německo umožnit kontroly na všech svých hranicích

Kvůli migrantům chce Německo umožnit kontroly na všech svých hranicích
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Německo chce podle migrační situace zavádět pohraniční kontroly po vzoru těch s Rakouskem i na svých dalších hranicích, rovněž chce v pohraničí zintenzivnit takzvané skryté namátkové kontroly a pátrání. Dnes to po jednání s premiéry německých spolkových zemí prohlásil kancléř Olaf Scholz. Bavorsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko v doplňujícím prohlášení k závěrečnému dokumentu z dnešního jednání uvítaly možnost pohraničních kontrol na všech německých hranicích v závislosti na migrační situaci.

„Dobře střežit naše vnitřní hranice je pro nás důležité. Možnost ostrahy našich hranic s Rakouskem jsme prodloužili. A s ohledem na aktuální situaci budeme činit podobné kroky i v případě dalších sousedních států, případně zintenzivníme skryté kontroly, které na německých hranicích beztak organizujeme,“ řekl Scholz.

Zemští ministři vnitra Braniborska a Saska požadují po spolkové ministryni vnitra Nancy Faeserové dočasné obnovení kontrol na hranicích s Českem a Polskem. Ostrahu hranic s těmito státy závěrečný dokument přímo nezmiňuje, obnovení kontrol podle vzoru z německo-rakouské hranice ale umožňuje.

„V závislosti na situaci bude spolková vláda po konzultaci s dotčenými zeměmi Spolkové republiky Německo zavádět stávající koncepci hranic s Rakouskem také na dalších německých hranicích,“ uvádí závěrečný dokument. Německo na hranicích s Rakouskem v roce 2015 dočasně obnovilo stacionární kontroly, které od té doby pravidelně prodlužuje. Tyto kontroly nejsou plošné, ale namátkové, nejčastěji jsou na klíčových tazích.

Podle aktuální statistiky spolkové policie přišlo v prvním čtvrtletí do Německa nejméně 19 627 migrantů bez potřebných dokladů. V meziročním srovnání je to zhruba o třetinu více. V prvním čtvrtletí loňského roku zachytila německá policie 12 958 migrantů bez dokladů.

Někteří migranti přicházejí do Německa přes Polsko a Česko, aby se vyhnuli kontrolám na německo-rakouské hranici. Podle vzoru na německo-rakouských hranicích by některé země chtěly obnovit ostrahu i na pomezí s Českem, Polskem a Švýcarskem, což závěrečný dokument po jednání Scholze s regiony umožňuje. O kontroly v případě Česka a Polska požádali Faeserovou její zemští kolegové z Braniborska a Saska, naopak Bavorsko o ostrahu pomezí s Českem neusiluje.

Bavorský premiér Markus Söder na úterním jednání v Řezně s českým ministerským předsedou Petrem Fialou řekl, že Bavorsko střežit pohraničí s Českem nepožaduje. Zdůvodnil to i tím, že Česko hlídá své vlastní hranice dostatečně kvalitně. Dnešní dohodu Scholze s regiony o možném obnovování kontrol na hranicích a také o rozšíření skrytého pátrání ale Bavorsko společně se Saskem a Saskem-Anhaltskem přivítalo. V prohlášení k závěrečnému dokumentu trojice těchto spolkových zemí žádá ještě další kroky, mimo jiné rozšíření seznamu takzvaných bezpečných států a jasné oddělení azylového řízení od pracovní migrace. „Právo na azyl se nesmí stát právem na přistěhovalectví,“ uvedly Bavorsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko.

„Česká republika udělala hodně, aby přes nás nevedly migrační trasy,“ řekl český premiér Petr Fiala na úterním setkání se Söderem. Poznamenal, že aktuální čísla ukazují, že česká opatření fungují, neboť týdenní počty migrantů jsou v poslední době v řádu desítek.

Za první čtvrtletí letošního roku zajistili policisté podle zprávy zveřejněné na stránkách ministerstva vnitra 2658 běženců, kteří byli v Česku nelegálně. Oproti stejnému období loni jejich počet stoupl o 35 procent. Při migraci přes vnější schengenskou hranici zadržela policie 108 lidí, ostatní ve vnitrozemí a na mezinárodních letištích.

Zdroje: