Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Uherský střelec vraždil sám, v restauraci vyprázdnil tři zásobníky

Uherský střelec vraždil sám, v restauraci vyprázdnil tři zásobníky
Při útoku na restauraci Družba v Uherském Brodě zemřelo osm lidí, střelec poté spáchal sebevraždu | zdroj: Profimedia

Během únorového masakru v uherskobrodské restauraci Družba neměl 63letý muž žádného komplice, vraždil sám, uvedl státní zástupce Roman Kafka. Podle policejních vyšetřovatelů vypálil nejméně 44 ran.

O motivaci útoku z 24. února i přes výslech 300 svědků a domovní prohlídky policisté stále nemají příliš konkrétní představu. Předpokládá se, že za ní stály osobní a rodinné problémy. V tiskové zprávě zlínské policejní ředitelství sdělilo, že trestní řízení je vedeno jako prověřování osminásobné vraždy a pokusu o ni. Střelec v restauraci spáchal sebevraždu střelbou do hlavy.

Do restaurace přišel útočník ve 12:37 vybaven dvěma legálně drženými zbraněmi vybavených 63 náboji. Na místě našli vyšetřovatelé 44 nábojnic.

Všech osm obětí zemřelo podle policie ihned. "Všech osm obětí zemřelo bezprostředně po útoku na následky vícečetných střelných zranění, přičemž tato zranění byla neslučitelná se životem a fatální následky nemohly být zvráceny ani okamžitým poskytnutím zdravotnické pomoci," uvedl zlínský policejní mluvčí Pavel B. Stránský. 

Nyní budou kriminalisté zpracovávat balistické expertizy, které by měly odpovědět na to, kde se střelec a oběti nacházeli.

Po kritice rychlosti zásahu policie provedlo policejní prezidium šetření zásahu a zahájilo dvě kázeňská řízení, zda některý z operačních důstojníků nespáchal kázeňský přestupek. "Již nyní je možno říci, že vytýkaná pochybení měla ráz organizačně-technický a že tato pochybení neměla vliv na eventuální záchranu rukojmí," upozornil mluvčí.

Zdroje:
Vlastní