Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Udání za Klausovu amnestii: Nečas prý kličkuje a neví kudy kam

Udání za Klausovu amnestii: Nečas prý kličkuje a neví kudy kam
Petr Nečas | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Zveřejněný text části odposlechu bývalého předsedy vlády Petra Nečase, v němž prohlásil, že v případě amnestie šlo o podpis za podpis, podnítil spekulace, že Nečas schválení amnestie vyobchodoval s prezidentem Klausem. Zakládající člen občanského sdružení Vraťte nám stát a zároveň spoluautor nového trestního oznámení na expremiéra Jaroslav Kuchař je přesvědčen, že už nejde jen o indicie, ale že se ukázalo, že musel existovat výměnný obchod.

Už téměř rok se občanské sdružení za obnovu demokracie Vraťte nám stát! tvrdošíjně pokouší pohnat k zodpovědnosti ty, kteří se podepsali pod letošní amnestii. Díky ní se na svobodu dostalo 6500 vězňů a podmíněné či alternativní tresty byly prominuty dalším desetitisícům lidí. Nejvíce kritizován byl aboliční článek amnestie, který se vztahoval na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami. I proto se sdružení Vraťte nám stát! angažovalo ve výzvě senátorům, aby obžalovali tehdejšího prezidenta Václava Klause z velezrady.

I když Ústavní soud zastavil řízení a žalobou Senátu na Václava Klause se odmítl zabývat, občanské sdružení se nevzdalo. Na jaře podalo trestní oznámení na tehdejšího premiéra Petra Nečase pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, za což byl považován přiložený Nečasův podpis pod Klausovou amnestií. Toto trestní oznámení však policie odložila.

Expremiér si byl plně vědom škodlivého znění amnestie

Ani to však definitivní klid předsedovi vlády v této kauze nepřineslo. Server Aktuálně.cz přinesl na světlo světa informaci, že Petr Nečas v lednu v odposlouchávaném hovoru řekl tehdejší šéfce svého sekretariátu Janě Nagyové, že svůj spolupodpis pod amnestií vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou. „Amnestie je strašný průšvih,“ řekl tehdejší premiér podle policejního spisu Nagyové v rozhovoru, který se odehrál 5. ledna odpoledne, a prohlásil, že „může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis“.

Už den po této zprávě podalo občanské sdružení Vraťte nám stát! znovu trestní oznámení na bývalého předsedu vlády Petra Nečase. „Informace naznačují, že expremiér si byl plně vědom škodlivého znění amnestie a svůj podpis pod ní připojil výměnou za zisk vlastní politické výhody,“ sdělili v prohlášení členové občanského sdružení Vraťte nám stát! Petr Havlík, Hana Marvanová a Jaroslav Kuchař. Jsou toho názoru, že se Petr Nečas mohl dopustit zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení nebo zločinného spolčení.

Zdroje: