Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

To je náhodička! Fischerův sponzor buduje obří zásobník plynu

To je náhodička! Fischerův sponzor buduje obří zásobník plynu
Jan Fischer | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

V souvislosti s tím, jak rychle se novému ministru financí Janu Fischerovi podařilo získat zbytek peněz na doplacení dluhů z prezidentské kampaně, se vyrojily otázky, zda nebude ze své pozice na oplátku hájit zájmy některých podnikatelských skupin. Jedním z Fischerových sponzorů je i šéf CE Group Ladislav Dráb, jehož firma buduje zásobník zemního plynu na Vysočině a má zájem, aby ho využíval stát.

Drábova společnost podepsala kontrakt se státní firmou DIAMO již 30. června 2010, tedy pět dní poté, co Fischerova vláda podala demisi. "Společnost GSCeP a.s., člen skupiny CE Group, podepsala dne 30. června 2010 se státním podnikem DIAMO smlouvu, která umožňuje zahájení důlních prací na výstavbě podzemního zásobníku zemního plynu v lokalitě uranového dolu Rožná na Vysočině," cituje server iDnes.cz výroční zprávu CE GROUP z roku 2011.

"Smlouvu podepisoval generální ředitel DIAMO, inženýr Jež. Jde o smlouvu o realizaci průzkumu pro potenciální výstavbu. Bylo to v kompetenci našeho ředitele," řekl Pavel Koscielniak, šéf odštěpného závodu Diama GEAM Dolní Rožínka.

Jednání s ministry průmyslu

Důležité pro CE Group bude to, zda se dokáže se státem dohodnout o využívání zásobníku. "Já už o tom jednám na ministerstvu průmyslu, zda by neměli zájem mít strategické rezervy v plynu. Samozřejmě je to něco úplně nového, co tu ještě nebylo. Zatím jsem nedostal odpověď ani ano, ani ne. Já jsem o tom hovořil i s panem exministrem Kubou, který říkal, že to je zajímavý námět," řekl pro iDnes.cz Dráb. Nyní už ho čeká jednání s novým ministrem Jiřím Ciencialou.

Dráb věnoval Fischerovi celkem přes 4,2 milionu korun, z toho 2,9 milionu začátkem dubna. Zbylou částku mu na konto poslal tento týden poté, kdy premiér Jiří Rusnok oznámil, že Fischer bude novým ministrem financí. V Drábově společnosti Fischer navíc pracoval, než mu Rusnok nabídl post ve vrcholné politice. V té době byl odpovědný za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného plynovodu Mozart.

Revanš prý nepřichází v úvahu

Zdroje: