Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Tlak na britský list The Guardian údajně vzešel od Camerona

Tlak na britský list The Guardian údajně vzešel od Camerona
zdroj: Profimedia

Vládní tlak na redakci listu The Guardian vzešel od britského premiéra Davida Camerona. S odvoláním na vysoce postavené vládní zdroje to dnes uvedl deník The Independent. Vláda prý chtěla zabránit dalším odhalením praktik tajných služeb v USA a v Británii. 

Vládní zdroj listu The Independent potvrdil, že britský premiér sehrál ústřední roli ve snaze omezit rozsah odhalení o operacích amerických i britských tajných služeb.

Právě The Guardian začal zveřejňovat informace, které získal od někdejšího spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. 

Cameron údajně pověřil tajemníka svého kabinetu Jeremyho Heywooda, aby kontaktoval vedení Guardianu a ozřejmil mu vážné důsledky, které by mohlo mít odmítnutí vydat tajné materiály poskytnuté Snowdenem. 

Šéfredaktor Guardianu Alan Rusbridger v úterý ve svém komentáři oznámil, že ho kontaktovali vysocí vládní úředníci a pod pohrůžkou soudního stíhání ho nutili ke zničení citlivých údajů. Likvidaci příslušných datových disků pak údajně prohlíželi i lidé od tajných služeb.

Novinář teroristou

Nejmenované vládní kruhy kontakt potvrdily, ale odmítly, že by šlo o vyhrožování. Heywood byl údajně pouze pověřen tím, aby The Guardian varoval před "riziky, která vyplývají z držení vysoce citlivých informací" v nezabezpečených počítačích, "což by mohlo poškodit Británii". Heywood prý měl s Rusbridgerem "vážný rozhovor".

O kauze se začalo hovořit kvůli skandálu kolem novináře Guardianu Glenna Greenwalda a jeho životního partnera Davida Mirandy. Toho při mezipřistání z Berlína do Ria de Janeiro v neděli devět hodin zadržovali na londýnském letišti na základě protiteroristického zákona. 

Greenwald zveřejnil články o Snowdenovi a jeho odhalení špionážního programu Prism. Nyní hodlá psát útočněji a zveřejnit "mnoho věcí také o Anglii". 

Německému serveru Zeit Online Greenwald řekl, že agenti jeho partnerovi sice zabavili počítač, ale k informacím se pravděpodobně nedostanou,, protože jsou speciálně zabezpečené a nečitelné. 

Zdroje: