Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Dlouho očekávaný film "Příběh princezny Kaguja" půjde v Japonsku do kin v listopadu

Dlouho očekávaný film "Příběh princezny Kaguja" půjde v Japonsku do kin v listopadu
Z filmu "Kagujahime no Monogatari" | zdroj: kaguyahime-monogatari.jp

JAPONSKO. Proslulý mistr animovaného filmu Isao Takahata se po čtrnácti letech vrací s novým filmem nazvaným "Kaguya-hime no Monogatari", tedy "Příběh princezny Kaguja". V japonských kinech se objeví 23. listopadu letošního roku.

Isao Takahata je jedním z nejslavnějších a nejuznávanějších tvůrců japonského animovaného filmu, takzvaného anime. Společně s dnes ve světě ještě slavnějším Hajao Mijazakim založil studio Ghibli, kde vznikly jejich nejznámější filmy. Také Mijazaki se letos blýskl novým snímkem, Zvedá se vítr, o němž Tiscali.cz informovalo minulý týden. Jak píše japonský deník Asahi šimbun, který dnes přinesl článek o novém Takahatově díle, je to poprvé po pětadvaceti letech, co Takakata i Mijazaki vydávají film ve stejném roce.

"Příběh princezny Kaguja" vychází z japonského lidového příběhu s názvem "Příběh střihačky bambusů" aneb "Princezna Kaguja", v němž se záhadná dívka ocitne uvnitř bambusového stonku a nakonec se vrátí zpět na měsíc.

Film prý mimo jiné ukáže, proč si dívka mezi mnoha planetami vybrala k návštěvě právě zemi, co během své návštěvy zažila a proč se musela na měsíc vrátit.

Ústřední píseň filmu se jmenuje "Inoči no Kioku" (Vzpomínky života) a nahrál ji Kazumi Nikaido, buddhistický mnich a písničkář, který žije v prefektuře Hirošima.

Japonský trailer k filmu je možné si přehrát na serveru Youtube:

Zdroje: