Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Tisíce účtenek od jednoho hráče jsou dle ministerstva v pořádku. V Účtenkovce jich může být třeba milion

Tisíce účtenek od jednoho hráče jsou dle ministerstva v pořádku. V Účtenkovce jich může být třeba milion
Premiér Andrej Babiš | zdroj: Facebooková stránka ANO

Počet účtenek, které mohou lidé přihlásit do slosování státní účtenkové loterie, není a nebude omezený. To, že rekordman minulý měsíc přihlásil v průměru přes 150 účtenek denně, podle ministerstva financí nenaznačuje žádné nekalé praktiky, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Ministerstvo se naopak zadávání účtenek do systému rozhodlo zjednodušit tím, že je bude možné rychleji načítat pomocí načtení QR kódů (je-li jím účtenka vybavena).

"Vyslyšeli jsme volání soutěžících po této funkci. Pokud se obchodník rozhodne opatřit účtenku QR kódem, bude pro jeho zákazníka zařazení účtenky do soutěže otázkou několika vteřin. Půjde však vždy o samostatné rozhodnutí každého obchodníka," nechala se slyšet ministryně financí Alena Schillerová.

Je to zároveň i způsob, jak oživit upadající zájem o každoměsíční losování.

Každý dvacátý Čech a Češka 

Od spuštění loterie, která je součástí zavedení EET, lidé do soutěže sice zaregistrovali již 137 milionů účtenek, ale počet soutěžících stále klesá.

Od počátku provozu tato státní loterie ztratila téměř 20% původních hráčů. Aktivně účtenky do systému přihlašuje zhruba 400 tisíc lidí (tedy necelých 5 % dospělé populace).

To, že by ztrácel zájem, rozhodně nelze tvrdit o hráči, který v květnu překonal rekord a přihlásil 4690 účtenek.

I kdyby systém ovládl tak dokonale, že by mu zadání jedné účtenky (a její kombinace čísel) trvalo pouhých deset vteřin, strávil by tím 13 hodin čistého času.

Další čas muselo zabrat i shánění všech těchto účtenek. Tím spíše, že podle pravidel této loterie lze od jednoho obchodníka z účtenek vystavených v jeden den registrovat vždy pouze jednu. Jinak ale počet účtenek omezen není. 

Podle ministerstva financí se v tomto případě o žádné automatizované zadávání nejedná.

"Může se jednat o situaci, kdy na jeden hráčský účet registruje účtenky například celá rodina, případně hráč získává účtenky i od jiných osob, které třeba Účtenkovku nehrají. Ani v těchto případech však cíl Účtenkovky (motivace zákazníků brát si účtenky) narušen není," ujišťuje na dotaz HlídacíPes.org mluvčí Michal Žurovec.

Auto, stovka, milion

Ministerstvo financí neuvažuje o zavedení horního limitu počtu účtenek na jednoho hráče.

"Ministerstvo ve spolupráci s dodavatelem Účtenkovky průběžně dodržování pravidel monitoruje. Pokud by byla ze strany hráče, který účtenky registruje, zjištěna nekalá praktika, která závažným způsobem porušuje nebo narušuje pravidla Účtenkovky, může být dle herního plánu přistoupeno ke zrušení hráčského účtu takového hráče, popřípadě by mohlo být rozhodnuto, že mu ve vztahu k dané účtence nevzniká právo na případnou výhru," shrnuje ministerstvo.

Lidé (ti, kdo v daný měsíc zadají unikátní kódy účtenek z obchodů do systému) mohou každý měsíc vyhrát částky od 100 Kč až po milion korun nebo automobil.

Zdroje: