Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Tajemný mnišský stát Athos: Ženám vstup zakázán!

Tajemný mnišský stát Athos: Ženám vstup zakázán!
zdroj: tisková zpráva

Poloostrov Chalkidiki - Poseidonův trojzubec na severovýchodě Řecka patří právem k nejnavštěvovanějším i nejoblíbenějším lokalitám Řecka. Turisté si tu užívají pohodovou atmosféru, obdivují neporušenou přírodu a především stovky kilometrů nádherných upravených pláží.

Řada z nich se navíc pyšní oceněním Evropské unie – Modrou vlajkou za čistotu. Mimo hlavní letoviska tu najdete malé romantické písečné a oblázkové zálivy, poskytující nerušené soukromí. Nespornou výhodou Chalkidiki  je i snadná dostupnost, letecky se do Thessaloniki dostanete za dvě hodiny, můžete se sem ale vypravit i vlastním vozem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Aktivity na Chalkidiki

Dovolená Chalkidiki ale není jen o relaxaci na pláži, letoviska mají veškeré zázemí pro vodní sporty, jezdí se tady na koni, hluboké lesy nabízejí vhodný terén k horským túrám i kratším vycházkám a kvalitní green 18ti jamkového  hřiště v Porto Carras poskytuje ideální podmínky milovníkům golfu. Pro kratší výlety je ideální využít místní autobusovou dopravu, nebo si pronajmout auto nebo motorku.

Lodní výlet

Pobyt na Chalkidiki můžete spojit s atraktivním lodním výletem okolo  poloostrova Athos, který není pro turisty běžně  přístupný.Sídlí tu totiž již přes tisíc let mnišská republika Agion Oros, kam mají vstup povolen jen muži starší 18ti let, ženám a dětem je vstup zakázán.Pro ty, kteří se nedostanou na území tajemného státu, je alternativou plavba lodí podél pobřeží.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Loď vyplouvá z přístavu Ormos Paganias, na východním pobřeží Sithonie a pluje  napříč zálivem na jih třetího poloostrova, odkud lze spatřit nejvyšší horu Chalkidiki – Mounth Athos, vysokou  2033 metrů.  Během plavby okolo západního pobřeží  Athosu, při níž vás budou provázet delfíni, můžete obdivovat impozantní kláštery na zalesněných svazích poloostrova, přímo na pobřeží je situováno 8 klášterů.  Na severu loď zakotví v přístavu Ouranoupolis s byzantskou věží ze 14. století, která kdysi střežila okolí před nepřáteli.

Přístav je poslední veřejnosti přístupné místo před hranicemi mnišské republiky. Můžete tu relaxovat na pláži  a ochutnávat místní speciality  v některé z příjemných  místních taveren na pobřeží. Zpáteční plavba je zpestřena ukázkami řeckých lidových tanců, je jen na vás, zda se také připojíte.

Mnišská republika Athos

Nejvýchodnější výběžek poloostrova Chalkidiki je dlouhý asi 50 kilometrů a široký od 8 do 12 kilometrů. První křesťané osídlili Athos již ve 4. století a postupně sem přicházeli hledat úkryt před pronásledováním další poustevníci. Athos byl stejně jako ostatní řecké území po staletí pod nadvládou Osmanské říše, osvobození přišlo až roku 1912. V roce 1926 pak vznikla autonomní republika Agion Oros.

Povolení pro vstup do mnišské republiky, takzvaný diamonitirion, může získat jen muž po dovršení 18ti let. Ženy a děti mají smůlu. Pravidla, která platí od středověku, jsou natolik přísná, že z prostoru mnišského státu vylučují i veškerou zvířenu ženského rodu s výjimkou koček a slepic. Denní počet návštěvníků je omezen na maximálně  10 cizinců  s povolením  a  120 Řeků, kteří mají vzhledem ke svému pravoslavnému vyznání vstup volný.

Lodí z Ouranopoli sem poutnící připlouvají jednou denně a dále pak pokračují autobusy do hlavního města republiky Karyes, popřípadě ještě dále na jih lodí. Kláštery jsou otevřeny od východu do západu slunce.  Turisté si jídlo ani ubytování v Agion Oros neplatí – jsou hosty mnichů. Nutné ale je, aby respektovali pravidla, která tu platí už stovky let a přizpůsobili se  dennímu řádu.