Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Švýcarské muzeum nakonec převezme Gurlittův 'mnichovský poklad'

Švýcarské muzeum nakonec převezme Gurlittův 'mnichovský poklad'
Muzeum výtvarného umění v Bernu (na snímku interiér muzea) oznámilo, že převezme kontroverzní Gurlittovu sbírku | zdroj: Profimedia

Muzeum výtvarného umění v Bernu převezme sbírku, kterou mu odkázal německý sběratel Cornelius Gurlitt a jíž se přezdívá "mnichovský poklad". Plátna ale zatím zůstanou v Německu, než se stanoví jejich přesný původ. Kontrola zabere nejspíš celý příští rok. 

Sbírka čítá dohromady přes 1500 maleb, kreseb a skic včetně prací Pabla Picassa, Clauda Moneta nebo Marka Chagalla. Gurlitt jí odkázal muzeu ještě za života. Vedení muzea se muselo do 26. listopadu rozhodnout, zda sbírku převezme. Pokud by omítlo, plátna by získali Gurlittovi vzdálení příbuzní.

Prezident Světového židovského kongresu a sběratel umění Ronald Lauder několikrát varoval bernské muzeum, že pokud mnichovský poklad převezme bez provenience, vyvolá tím "lavinu soudních žalob".

Gurlitt byl synem německého galeristy Hildebranda Gurlitta, který obchodoval se "zvrhlým uměním" za nacistických časů. V roce 2012 byla v mnichovském bytě Corneliuse Gurlitta nalezena obrovská umělecká sbírka (stovky dalších obrazů byly později objeveny v jeho salcburském domě). Část sbírky pořídil ještě Gurlitt starší, zbytek nacistické vedení zabavilo židovským vlastníkům.  

Německá vláda sbírku zabavila a Gurlitta obvinila z krádeže a daňových úniků, letos v dubnu mu ale bavorská policie obrazy vrátila a dohodla se s ním na ověření jejich původu. V květnu Cornelius Gurlitt zemřel. Před smrtí ještě stihl odkázat svou sbírku bernskému muzeu. 

Zdroje: