Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Svatý Josef vysoký jako deset dospělých: Obří betlém má zápis v Guinnessovce

Svatý Josef vysoký jako deset dospělých: Obří betlém má zápis v Guinnessovce
Španělské Alicante se největším betlémem zapsalo do Guinnessovy knihy rekordů | zdroj: Profimedia

Největším betlémem se zapsalo do Guinnessovy knihy rekordů španělské město Alicante. Nejvyšší postava betlému - svatý Josef - měří 18 metrů. Na betlému pracovalo patnáct lidí celé dva měsíce.

Radnice letoviska na jihozápadě Španělska doufá, že atrakcí pomůže podnikatelům v cestovním ruchu poškozeným pandemií covidu-19. Opozice ale projekt za 138 000 eur (asi 3,6 milionu Kč) kritizovala s tím, že se peníze měly použít účelněji.

Nejde samozřejmě o klasický betlém se spoustou postav, ale pouze o svatou rodinu. Stojí na náměstí před radnicí v Alicante a kromě 18metrového Josefa ho tvoří postava Panny Marie (vysoká 10,5 metru), která se sklání nad třímetrovým Ježíškem v zavinovačce.

Rekord potvrdila Lena Kulhmannová z Guinnessovy knihy rekordů prostřednictvím on-line přenosu. Dosavadní rekord v této kategorii měl dosud mexický betlém, vytvořený v roce 1999, který zobrazil Tři krále, Pannu Marii, svatého Josefa a Ježíška. Postavy Panny Marie a svatého Josefa byly vysoké pět metrů a Ježíšek měřil 1,2 metru. 

zdroj: www.youtube.com

Zdroje: