Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Studie: Psi, které necháváme samotné doma, mají depresi

Studie: Psi, které necháváme samotné doma, mají depresi
Osamělý pes | zdroj: ThinkStock

Podle nového dokumentárního pořadu Home Alone Dogs (Psi sami doma) britské veřejnoprávní televizní stanice Channel 4, který se bude vysílat ke konci letošního roku, způsobuje naše pracovní vytížení našim čtyřnohým přátelům psychické potíže. Informuje o tom dnešní vydání The Sunday Times.

Zatímco dříve v dějinách pracovali lidé většinou okolo domu a byli tak se svými psy v neustálém kontaktu, dnes často domov opouštějí brzy ráno a vracejí se pozdě večer. To podle tvůrců výše zmíněného pořadu může mít pro psy neblahé následky: V oněch hodinách například přešlapují na místě nebo se otáčejí v kruhu, jiní zase po dlouhý štěkají či vyjí, kálejí nebo dokonce sami sobě ubližují. Britští dokumentaristé na to přišli jednoduchým způsobem - sledovali psy, kteří byli sami doma, kamerami.

S jejich zjištěními souhlasí také odborníci. Například veterinářka Nicola Rooneyová z veterinární školy Bristolské univerzity, která se zkoumáním psů zabývá, k tomu dodává, že hladina stresových hormonů u psů může být vysoká i tehdy, kdy se zvířata zdají být spokojená. "Existují psi, kteří jsou tiší, ale když prozkoumáte jejich psychický stav, zjistíte, že to na ně působí rovněž," uvádí.

Jiný doktor a autor bestselleru In Defence of Dogs (Na obranu psů) John Bradshaw tvrdí, že říci svému čtyřnohému příteli "Jdu pryč, buď v klidu, brzy se vrátím" prostě nestačí, protože tomu psi nerozumí. Místo toho radí, aby se majitelé psů tímto problémem více zabývali a zjistili si o něm dostatek informací. Mohou například použít techniku, kdy si pes na odloučení od svého majitele zvyká postupně - intervaly osamění se prodlužují po drobných krůčcích. Každopádně je podle něj v tomto ohledu na místě opatrnost.

Zdroje: